Odżywianie- jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, podobnie jak dostarczanie wody i tlenu. Polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na podstawowe składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i wodę we właściwych ilościach i odpowiednich proporcjach w stosunku do wieku, płci i wydatku energetycznego.
Normalne odżywianie się, pokrywające zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, nie jest leczeniem. Dopiero, kiedy podaż nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie lub niektóre składniki pożywienia, lub kiedy pojawiają się objawy niedoborów, planowe podawanie odpowiednio dobranych składników odżywczych staje się częścią terapii, określanej mianem leczenia żywieniowego.
Szpital powinien zapewnić żywienie i leczenie żywieniowe odpowiednie do chorób i stanu wszystkich leczonych w nim chorych.
Zapewnienie odpowiedniego poziomu żywienia i leczenia żywieniowego wymaga skoordynowanej współpracy pomiędzy jednostkami szpitala i zespołem odpowiedzialnym za leczenie żywieniowe.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)