Wartość spożywcza ryb - wykład, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 532
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wartość spożywcza ryb - wykład, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Wartość spożywczą ryb określają:
smak
właściwy zestaw składników pokarmowych
strawność
kaloryczność
Części jadalne ryb są źródłem pełnowartościowego białka, jak mięso zwierząt rzeźnych, natomiast zawierają więcej składników mineralnych i witamin. Wadą ryb jest łatwość szybkiego psucia się. Pozornie mniejszą wartością pokarmów rybnych jest to, że w krótkim czasie po spożyciu odczuwa się wrażenie głodu. Zjawisko to spowodowane jest tym, że mięso ryb charakteryzuje się wysokim stopniem przyswajalności. Stwierdzono, że podczas gdy pokarm z mięsa zwierząt rzeźnych przebywa w żołądku od 3,5 do 5 godzin, to mięso ryb tylko 2-3,5 godziny.
Często w mięsie ryb stwierdza się wady smakowe spowodowane przenikaniem nieprzyjemnych, a często odrażających smaków pożywienia z przewodu pokarmowego (np. plankton, muł).
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz