UK Ł AD FUNKCJONALNY ZAK Ł ADU Uk ł ad funkcjonalny zak ł adu to przestrzenne powi ą zanie ze sob ą pomieszcze ń . Powinny by ć w nim wyra ź nie wydzielone pomieszczenia lub zespo ł y pomieszcze ń powi ą zane ze sob ą funkcjonalnie i spe ł niaj ą ce okre ś lone zadania dotycz ą ce np. : dostawy surowc ó w, produkcji wyrob ó w, ich dystrybucji, transportu wewn ę trznego, przemieszczania pracownik ó w itp. Proces technologiczny i wszystkie dzia ł ania z nim zwi ą zane powinny przebiega ć w spos ó b mo ż liwie prostoliniowy. W uk ł adzie funkcjonalnym przec i ę tnego zak ł adu wyr óż nia si ę najcz ęś ciej nast ę puj ą ce cz ęś ci: magazynow ą produkcyjn ą ekspedycyjn ą socjaln ą . Wielko ść i rozk ł ad pomieszcze ń w du ż ym stopniu decyduje o organizacji pracy i sprawno ś ci przebiegu proces ó w, takich jak: zaopatrzenie i magazynowanie , ilo ść i jako ść produkcji itp. Zak ł ad powinien by ć podzielony na strefy wysokiego, ś redniego i niskiego ryzyka w zale ż no ś ci od prowadzonych w nich proces ó w i wyst ę puj ą cych zagro ż e ń w odniesieniu do jako ś ci zdrowotnej produkowanej ż ywno ś ci. I tak np. miej sca przyj ę cia surowc ó w i ich magazynowania okre ś la si ę najcz ęś ciej jako strefy niskiego ryzyka, gdy ż sk ł adowane surowce poddawane s ą nast ę pnie r óż nym procesom techn o logicznym, eliminuj ą cym ewentualne zagro ż enia. Natomiast miejsca lub pomieszczenia, w kt ó rych dokonuje si ę pakowania wyrob ó w gotowych to strefy wysokiego ryzyka, w kt ó rych kryteria higieniczne powinny by ć najbardziej wyostrzone. Bardzo istotne jest okre ś lenie, kt ó re obszary w zak ł adzie s ą najbardziej newralgiczne z punktu widzenia ryzyka wyst ę powania zagro ż e ń ż ywno ś ci. Miejsca takie powinny by ć w szczeg ó lny spos ó b nadzorowane. Strefy w zak ł adzie cz ę sto oznaczane s ą na planie zak ł adu, a tak ż e w samych pomieszczeniach, kolorami, np. Strefa „ brudna" - niskiego ryzyka - kolor czarny lub zielony Str efa „ po ś rednia" - ś redniego ryzyka - kolor szary lub żół ty Strefa „ czysta" - wysokiego ryzyka - kolor bia ł y lub czerwony. Ma to na celu przypomina ć pracownikom, w kt ó rej strefie si ę znajduj ą i motywowa ć ich do przestrzegania odpowiednich, w danych warunkach, re ż im ó w higieniczno-sanitarnych. Podzia ł zak ł adu na strefy uzyskuje si ę poprzez zastosowanie odpowiednich ś cian dzia ł owych, przepierze ń , a tak ż e zr óż nicowania kolorystycznego pomieszcze ń i dr ó g komunikacyjnych. Wa ż n ą zasad ą w ka ż dym zak ł adzie jest przestrzeganie, aby ci ą gi technologiczne i drogi komunikacyjne czynno ś ci „ czystych" i „ brudnych" nie krzy ż owa
(…)
… powinien być podzielony na strefy wysokiego, średniego i niskiego ryzyka w zależności od prowadzonych w nich procesów i występujących zagrożeń w odniesieniu do jakości zdrowotnej produkowanej żywności.
I tak np. miejsca przyjęcia surowców i ich magazynowania określa się najczęściej jako strefy niskiego ryzyka, gdyż składowane surowce poddawane są następnie różnym procesom techno logicznym, eliminującym ewentualne…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)