To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Typy ekologiczne drobnoustrojów
Glebowy
Wodny
Pasożytniczy (w organizmach)
Powietrze jako środowisko przebywania drobnoustrojów (powietrze nie jest naturalnych środowiskiem bytowania)
Typ wodny (środowisko wodne):
Ciągłość w czasie i przestrzeni (dyfuzja składników, rozmieszczenie substancji równomierne, natlenienie zbliżone- wyjątek w głębokich zbiornikach). Zmiany: napływ ścieków, erupcja wulkanów itd.
Skład chemiczny
Temperatura
Wody stojące
Mikroflora:
1) Autochtoniczna- naturalnie bytujące
2) Zymogenna (allochtoniczna)- dostają się wraz z zanieczyszczeniami:
Drobnoustroje pochodzące z gleby i powietrza
Drobnoustroje pochodzące ze ścieków przemysłowych
Drobnoustroje pochodzące ze ścieków komunalnych
Potencjalne zagrożenia epidemiologiczne.
Ważne z pkt widzenia sanitarnego- drobnoustroje chorobotwórcze.
Analiza mikrobiologiczna wody:
Analiza ilościowa
Jakościowa
Miano coli
Miano coli- najmniejsza ilość badanej próby, w której stwierdza się jeszcze bakterie z gr coli.
Czyli gdy w 1ml jest 5 komórek bakteryjnych, to miano wynosi 0,2.
Jak nie ma bakterii np w 1000 ml to miano coli jest powyżej 1000.
Bakterie z gr coli:
Gramujemne
Nie wytwarzające przetrwalników
Rozkładające laktozę z wytworzeniem kwasu i gazu w ciągu 48h
Typ glebowy:
Nieciągłe w czasie i przestrzeni
Rozwój w mikroniszach np. system korzeniowy- ryzosfera, resztki roślinne, owadów, odchody
Skład chemiczny zróżnicowany
Mało wody
Warunki się zmieniają, odtworzenie warunków po bardzo długim czasie lub w ogóle- dlatego nie ma ciągłości w czasie
Liczba drobnoustrojów: 106-107 na gram gleby, nawet 108 gleby I i II klasy, ubogie, piaszczyste 104, Rozmieszczenie drobnoustrojów:
1-2cm bardzo mało, bo promieniowanie UV i parowanie
Dużo w strefie górnej, gdzie jest system korzeniowy (ryzosfera), wzdłuż tego systemu.
30-40cm np na polu, gdzie materia organiczna
Grupy drobnoustrojów:
Mikroflora naturalna
Zmogenna Typ pasożytniczy:
Drobnoustrój- drobnoustrój
Drobnoustrój- rośliny
Drobnoustroje- zwierzęta
Drobnoustroje- człowiek
1) Drobnoustrój- drobnoustrój:
(…)
… (Fusarium, Rhizoctonia, Cylindrocarpon, Pythium) oraz patogenami korzeniowymi (Armillara sp, Heterobasidion annosum)
Wzrost odporności drzew na czynniki abiotyczne: mróz, suszę, wysoką temperaturę, zwiększone stężenie tlenków siarki i azotu, kwaśne deszcze, metale ciężkie w glebie)
3) Organizm zwierzęcy, ludzki- drobnoustroje:
Pobieranie pożywienia- bakterie jako pokarm to fagocytoza. Fagocyty- komórki żerne
Naturalna mikroflora zwierząt i ludzki
Np. mikroflora skóry:
Grzybice głównie powierzchniowe- gdy dochodzi do zaburzenia równowagi. Rzadko grzybice wewnętrzne- układ odpornościowy dobrze rozwinięty. Np. grzybica płuc przy załamaniu układu odpornościowego, praca w bardzo niekorzystnych warunkach, duży stres
Gronkowce- atakują np gdy jest burza hormonów. Zwalczanie- autoszczepionki (pobranie…
…) Drobnoustrój- drobnoustrój:
Oddziaływanie antagonistyczne bezpośrednie
Bakterie- bakteriofagi
Bakterie- bakterie
Pasożyty powierzchniowe (zewnątrzkomórkowe): Vampirococcus- Chromatium
Pasożyty wewnątrzkomórkowe- Bdellovibrio- Erwinia, Pseudomonas
Pierwotniaki- bakterie (znaczenie ekologiczne, składniki osadu czynnego, w warunkach naturalnych pierwotniaki odżywiają się bakteriami)
Grzyby- grzyby
Oddziaływanie…
… (podanie bakterie fermentacji mlekowej, zakwaszenie środowiska
Mikroflora przewodu pokarmowego termitów i zwierząt trawożernych
Ewolucja drobnoustrojów i mechanizmów obronnych:
Kiła
Gruźlica
Grypa
Występowanie drobnoustrojów chorobotwórczych i względnie chorobotwórczych w wodzie i glebie
Powietrze nie jest naturalnym środowiskiem bytowania drobnoustrojów.
Czynniki ograniczające występowanie drobnoustrojów…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)