To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Toksykologia-nauka o truciznach i zatruciach, dyscyplina naukowa zajmująca się badaniem:
♣aktualnych lub potencjalnych niebezpieczeństw związanych z działaniem na org. żywe sub. chem.(trucizn)
♣mechanizmem ich działania
♣opracowaniem sposobów zapobiegania, rozpoznawania i leczenia zatruć
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka decyduje, że jakaś sub. nie jest trucizną - Paracelus 1525
Prawo Bertranda- zależność między stęż. w organiźmie lub spożyciem danego zw. i jego wpływem na funkcje fizjologiczne- 1912 .
Trucizna- sub., która wprowadzona w małych dawkach do org. wskutek swoich właściwości toksykodynamicznych może wywołać zaburzenia w czynności ustroju i śmierć.
Toksyczność czyli właściwości toksykodynamiczne- jest to działanie niepożądane wynikające z reakcji chem. lub fizykochemicznych pomiędzy zw., który wniknął do ustroju, a układem biologicznym np. DNA, enzymy.
Zatrucie-proces chorobowy, który jest związany z objawami klinicznymi podmiotowymi(może je stwierdzić sam podmiot) lub przedmiotowymi(można je stwierdzić obiektywnie) wywołanymi przez sub.chem. pochodzenia endo- lub egzogennego Ksenobiotyk- sub.chem. nie będąca naturalnym skł. organizmu lub żywności np. leki w organiźmie człowieka to ksenobiotyki, w żywności takimi sub. są barwniki.
Ksenos=obcy (Grec.)
Okoliczności powstania zatruć:
♣Przypadkowe np. zawodowe, pokarmowe
♣Rozmyślne np. samobójcze, mordercze
Przebieg i nasilenie zatruć:
♣ostre- po jednorazowej dawce, objawy szybko występują, ostry przebieg ♣podostre- kilka dawek lub jedna mniejsza niż w przypadku zatruć ostrych
♣przewlekłe- czas działania trucizny jest dłuższy, skutki tego występują później.
Działy toksykologii:
♣przemysłowa
♣leków
♣żywności
♣pestycydów
♣artykułów gospodarstwa domowego
♣kosmetyków
♣tworzyw sztucznych
♣środowiska itp.
Toksykologia żywności- zajmuje się sub. dostającymi się do organizmu człowieka z żywnością, które:
-Występują naturalnie: antyodżywcze, szkodliwe pochodzenia roślinnego(alkaloidy, glikozydy, pochodne aminokwasów, w grzybach) i zwierzęcego.
-Celowo dodawane do żywności
-Zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne
-Wytwarzające się w procesie technologicznym lub w czasie przechowywania Losy trucizn
♣sposób i droga dostawania się sub. do organizmu
♣transport i wiązanie ustrojowe (bariery biologiczne)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)