Tłuszcze właściwe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1428
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Tłuszcze właściwe - strona 1 Tłuszcze właściwe - strona 2

Fragment notatki:

TŁUSZCZE WŁAŚCIWE    Tłuszcze właściwe są to estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych;  estry te  nazywane są niekiedy glicerydami . Przebieg reakcji między 3 rożnymi kwasami  tłuszczowymi a gliceryną przedstawia równanie:        Jeżeli w skład glicerydu wchodzą  trzy reszty tego samego kwasu , mówimy o  glicerydzie  prostym, jeżeli reszty różnych kwasów, gliceryd nazywamy mieszanym.  W  skład tłuszczów naturalnych wchodzą przede wszystkim glicerydy mieszane  zawierające reszty kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.    Ze względu na konsystencje dzieli się tłuszcze na  stałe i płynne , a ze względu na  pochodzenie na  zwierzęce i roślinne .    W tłuszczach zwierzęcych przeważają związane estrowo kwasy tłuszczowe nasycone.    Oleje roślinne , np. : oliwa, olej rzepakowy, sojowy, lniany itp. zawierają w przeważającej  mierze  estry kwasów tłuszczowych nienasyconych .    Tłuszcze pełnią w organizmach żywych funkcję budulcową i energetyczną. Odznaczają się  wysoką kalorycznością:  1 g tłuszczu  daje po  utlenieniu 38,9 kJ , podczas gdy  białko 16,75  kJ , a  węglowodany 17,6 kJ.  Tłuszcze służą w organizmie zwierzęcym jako materiał  zapasowy.   Zapasy tłuszczu są wykorzystywane w okresach niedostatku pożywienia; zachodzące  pod  wpływem enzymów procesy hydrolizy prowadzą do utworzenia produktów bardziej  prostych , łatwiej przyswajalnych przez organizm.    Hydroliza tłuszczów, przeprowadzana przy udziale  zasad , nazywa się  zmydleniem  i  prowadzi do utworzenia soli sodowych lub potasowych wyższych kwasów tłuszczowych  ( mydeł ) oraz gliceryny.    Hydroliza tłuszczów      Utwardzanie tłuszczów  polega na  przemianie olejów roślinnych w tłuszcze stałe .    Ze względu na  obecność wiązań podwójnych  nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą łatwo  w reakcje z  wodorem . Proces ten prowadzi się w skali technicznej w temperaturze około  200 oC, w obecności rozdrobnionego niklu jako katalizatora.    Utwardzanie tłuszczów      Utwardzony produkt  nosi nazwę  margaryny lub masła roślinnego .  Surowcem wyjściowym jest najczęściej  olej rzepakowy.    Tłuszcze i oleje  występują w  wodach naturalnych  najczęściej pod postacią  emulsji .    Pochodzą z niewystarczającego oczyszczania  ścieków przemysłu mięsnego, tłuszczowego i  mleczarskiego, są odprowadzane ze stołówek, restauracji i gospodarstw domowych do  ścieków miejskich.    Ścieki z zwartością tłuszczów , skrawek mięsa, skór, krwi itp. silnie zanieczyszczają wody,  powodując szybkie wyczerpanie tlenu rozpuszczonego.  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz