To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
TŁUSZCZE WŁAŚCIWE Tłuszcze właściwe są to estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych; estry te nazywane są niekiedy glicerydami . Przebieg reakcji między 3 rożnymi kwasami tłuszczowymi a gliceryną przedstawia równanie: Jeżeli w skład glicerydu wchodzą trzy reszty tego samego kwasu , mówimy o glicerydzie prostym, jeżeli reszty różnych kwasów, gliceryd nazywamy mieszanym. W skład tłuszczów naturalnych wchodzą przede wszystkim glicerydy mieszane zawierające reszty kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Ze względu na konsystencje dzieli się tłuszcze na stałe i płynne , a ze względu na pochodzenie na zwierzęce i roślinne . W tłuszczach zwierzęcych przeważają związane estrowo kwasy tłuszczowe nasycone. Oleje roślinne , np. : oliwa, olej rzepakowy, sojowy, lniany itp. zawierają w przeważającej mierze estry kwasów tłuszczowych nienasyconych . Tłuszcze pełnią w organizmach żywych funkcję budulcową i energetyczną. Odznaczają się wysoką kalorycznością: 1 g tłuszczu daje po utlenieniu 38,9 kJ , podczas gdy białko 16,75 kJ , a węglowodany 17,6 kJ. Tłuszcze służą w organizmie zwierzęcym jako materiał zapasowy. Zapasy tłuszczu są wykorzystywane w okresach niedostatku pożywienia; zachodzące pod wpływem enzymów procesy hydrolizy prowadzą do utworzenia produktów bardziej prostych , łatwiej przyswajalnych przez organizm. Hydroliza tłuszczów, przeprowadzana przy udziale zasad , nazywa się zmydleniem i prowadzi do utworzenia soli sodowych lub potasowych wyższych kwasów tłuszczowych ( mydeł ) oraz gliceryny. Hydroliza tłuszczów Utwardzanie tłuszczów polega na przemianie olejów roślinnych w tłuszcze stałe . Ze względu na obecność wiązań podwójnych nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą łatwo w reakcje z wodorem . Proces ten prowadzi się w skali technicznej w temperaturze około 200 oC, w obecności rozdrobnionego niklu jako katalizatora. Utwardzanie tłuszczów Utwardzony produkt nosi nazwę margaryny lub masła roślinnego . Surowcem wyjściowym jest najczęściej olej rzepakowy. Tłuszcze i oleje występują w wodach naturalnych najczęściej pod postacią emulsji . Pochodzą z niewystarczającego oczyszczania ścieków przemysłu mięsnego, tłuszczowego i mleczarskiego, są odprowadzane ze stołówek, restauracji i gospodarstw domowych do ścieków miejskich. Ścieki z zwartością tłuszczów , skrawek mięsa, skór, krwi itp. silnie zanieczyszczają wody, powodując szybkie wyczerpanie tlenu rozpuszczonego.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)