Charakterystyka olejów roślinnych - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 322
Wyświetleń: 2639
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Charakterystyka olejów roślinnych - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Charakterystyka olejów roślinnych.   Oleje  roślinne  są  mieszaninami  trójglicerydów,  będących  estrami  gliceryny  i  nasyconych  oraz  nienasyconych  kwasów  tłuszczowych.  Wzrost  udziału  kwasów  nienasyconych  powoduje  obniżenie  temperatury  krzepnięcia.  Większości  tłuszczów  roślinnych  w  temperaturze  20 °C  ma  konsystencje  ciekłą, natomiast tłuszcz kokosowy, masło kokosowe i oleje palmowe ze względu na nieznaczną ilość  kwasów nienasyconych w tej temperaturze występuje w postaci stałej.    Obok  tłuszczów  oleje  roślinne  zawierają  również  około  30%  fosfatydów,  steroli,  chromoproteidów,  glikozydów  wolnych  kwasów  tłuszczowych  i  witamin.  Fosfatydy,  białka  o  węglowodany  zwane  „śluzami”, występują w oleju w postaci koloidalnej, wchłaniając wodę ulegają koagulacji i osiadają na  dnie zbiorników w postaci szlamu, stanowiąc ogniska psucia się tłuszczów. Wolne kwasy tłuszczowe  tworząc  z  metalami  mydła,  katalizują  proces  autooksydacji,  prowadzący  do  jełczenia  tłuszczów.  Dlatego przedmiotem handlu są oleje roślinne rafinowane pozbawione wymienionych substancji.  Oleje  roślinne  nie  rozpuszczają  się  w  wodzie,  są  natomiast  rozpuszczalne  w  większości  rozpuszczalników  organicznych  takich  jak:  benzyna,  eter  etylowy,  trójchloroetylen,  octan  metylu,  octan etylu. Aceton alkohol, dwusiarczek węgla.  Wszystkie oleje roślinne są palne, ale ze względu na wysokie temperatury zapłonu nie są zaliczane do  materiałów  niebezpiecznych.  Jednak  nasycone  olejami  takimi  jak  olej  lniany  mogą  ulegać  samozagrzewaniu i w następstwie samozapaleniu.  Labilny  charakter  olejów ,  związany  z  niestabilnością  nienasyconych  kwasów  tłuszczowych  sprawia,  ze są one towarem trudnym do magazynowania i transportowania w stanie dobrej jakości. W związku   z tym oleje podatne są na poniższe  niekorzystne przemiany :  -  światło  słoneczne,  dostęp  powietrza,  nadmierna  wilgotność,  wysoka  ii  zbyt  niska  temperatura  przyspieszają proces starzenia,  - promieniowanie ultrafioletowe i błękitne w obecności tlenu z powietrza przyspiesza proces jełczenia  na drodze autooksydacji,  - na skutek przyłączenia powstają nadtlenki, następnie hydroksynadtlenki i wolne rodniki, które staja  się  katalizatorami  procesu  utleniania  i  rozkładają  się  w  dalszym  procesie  na  związki  karbonylowe,  kwasy i alkohole powodując niekorzystne zmiany organoleptyczne,  -  obecność  wody  stwarza  kosztystne  warunki  rozwoju  drobnoustrojów  powodujących  jełczenie  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz