To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Synergizm : 1kg mieszaniny ,95%MSG + 2,5% IMP + 2,5% GMP, może zastąpić 7kg glutaminianu sodu.
IMP + MSG (1:19)
GMP +MSG (1:19)
MALTOL tworzy wrażenie słodkiego posmaku
wzmacnia zapach „świeżego pieczywa”
tworzy się w czasie prażenia kawy, słodu, pieczenia chleba
Podgrzewanie maltozy i laktozy pod zwiększonym ciśnieniem
SŁODKIE BIAŁKA: taumatyna !
kurkulina
manibulina
pentadyna
monoellma
mirakulina ! - dodawana do soku cytrynowego, smakuje jak pomarańcza
Wykład 4 23 .03.09r. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18.09.2008r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (tylko o stosowaniu dodatków) (Dz. U. z dnia 3 października 2008r.)
Substancje dodatkowe - wymagania (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12.10.2007r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych) !
Postanowienia ogólne: Dopuszczalne cele
Funkcje technologiczne
Wykaz substancji dodatkowych i szczegółowe warunki ich stosowania
Wymagania w zakresie znakowania
Dozw olonymi substancjami dodatkowymi nie są! następujące składniki żywności ( traktowane jako składniki żywności a nie dodatki): substancje stosowane do wód przeznaczonych do spożycia przez ludzi
pektyna płynna, czyli produkty zawierające pektynę
baza gumy do żucia
białe lub żółte dekstryny (skrobia modyfikowana fizycznie bądź enzymatycznie nie jest traktowana jako modyfikowana, nie jest dodatkiem, nie ma symbolu „E”; skrobia modyfikowana chemicznie jest dodatkiem do żywności, oznaczona jest symbolem „E”) chlorek amonu
plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe i ich sole, białka mleka, gluten
niespełniające funkcji substancji dodatkowych aminokwasy i ich sole z wyjątkiem kwasu glutaminowego, glicyny, cysteiny oraz ich soli
kazeina i kazeiniany
inulina (należy do fruktooligosacharydów - skrobia zrobiona z fruktozy), pełnie funkcje zdrowotne - jest jedynym prawdziwym prebiotykiem - jest pożywieniem dla probiotyków
białka sojowe
*izolaty białkowe mają 90% białka !
*inulina - zwiększa wchłanianie wapnia, ma być może działanie przeciwnowotworowe i być może zapobiega *chorobom krążenia
*inulina jest znakomitym substytutem tłuszczu
*w czekoladzie 200-300 aromatów
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)