SUROWCE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO JAKO ŻRODŁO ZAGROŻEŃ Pochodzenie drobnoustrojów:
Pierwotne(zw ze zwierzętami)-skóra,p.pokarmowy,w piorach,sierści
Wtórne(od środowiska)-fekalia(nieprzefermentowany obornik),gleba,ściólka,woda,powietrze,człowiek-jako nosiciel mikroorg może być zagrozeniem dla surowców,pracownicy zakładów)
Dr.Saprofityczne-powodują psucie: rozklad białek,tluszczy,węglowodanów,i uwalnianie amoniaku NH3,siarkowodoru H2S,indol,skatol,diaminy i inne)
Sur zwierz: BiałkaTłuszczeWęglowodany Sur roślinne:WęglowodanyOleiste TłuszczeMotylkowe Białka
Dr.patogeniczne- powodują zatrucia pokarmowe:
Salmonella kilkadziesiąt % (w przewodzie pok,drób,jaja,mleko-na skorze zw ze sciółki,drób jest tylko nosicielem,sam nie choruje,PAŁECZKI, GINIE W WYS TEMP)
Gronkowiec Zlocisty-Staphyloeoccus Aureus Kilka %(mleko,śmietana,mięso, Ziarniak G+,na skorze zwierzat,w jamie nosowo-gardł człowieka)
Clostridium Botulinum(Laseczka Jadu Kiełbasianego)-do1%,(p.pokarmowy, ryby przez zaniemczysz ściekowe do wód,mięso,przetwory mięsne, tradycyjne patogenne
LISTA NOWYCH PATOGENÓW
Listeria Monocytogenes-Pałeczka G+,p.pokarmowy zwierzat gospodarskich,domowych,ptactwa; Mięso,sery pieskie i maziowe; zmiany jelitowe i pozajelitowe)
Campylobacter jejuni(drób, termofilna,skręcona S,w przewodzie pok zwierzat,drobiu zwł z grila)
Enterokrwotoczne szczepy E.Coli (mięso,wołowe,perforacja jelit,krwawe biegunki,niszczą nerki, w hamburgerach,bydło jest nosicielem)
Mykotoksyny(obecność metabolitów grzybowych): aflatoksyny(mleko),Ochratoksyny(m.wieprzzowe,wedliny)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)