SUROWCE ROSLINNE JAKO ŹRODŁO ZAGROŻEŃ MIKROBIOLOGICZNYCH 1) Drobnoustroje rodzime (autochtoniczne)-na powierzchni,owoców,warzyw,korzeniach ziemniaka
Dr.saprofityczne(z gleby-ryzosfera,strefa korzeniowa,Pseudomonas ; na powierzchni roslin-bak.mlekowe w ziarnie,na zielonych czesciach, bak.octowe,drożdże na owocach,pleśnie,clostridium)- Psucie żywności i wytwarzanie niekorzystnie oddziaływujących produktów degradacji mikrobiologicznej:kwasy,aminy biogenne z rozkładu białka,miko toksyny czyli wtorne metabolity grzybów, enterotoksyny czyli bak.wytwarzane w jelicie,
Powodują zatrucia pokarmowe też.
PSUCIE-rozkład związków z uwolnieniem metabolitow np. kw organicznych-kw.mlekowy.
*Sprawcy psucia i *przyczyna zatruc-mikotoksyny
2) Drobnoustroje obce (allochtoniczne)-z powietrza, z wody,z zewnatrz,wtórne
Dr.patogenne dla człowieka i zwierzat-efekt kontaktu rośliny z zanieczyszczonym środowiskiem.(pochodzenia jelitowego)
Dr.powodujące psucie:tlenowe laseczki przetrwalnikujące (Bacillus),beztlenowe laseczki(Clostridium), tlenowce nieprzetrwalnikujące(pałeczki,ziarniaki -Pseudomonas i Proteus z wody, gleby), plęśnie,drożdże, promieniowce.
Dr.powodujące zatrucia pokarmowe( Clostridium Botulinum-b.mocne zatrucia jadem kiełbasianym, Cl. Perfringens-w Nat.środowiskach oraz p.pokarmowym przeżuwaczy, Bacillus Cereus-tlenowa z gleby,roslin,obornika, Pleśnie toksynogenne-wytwarzają mykotpksyny)
Dr.patogenne: bak.jelitowe z Enterobacteriaceae-Pałećzka Czerwona,krwiste biegunki ; Listeria Monocytogenes-Listerioza z ropniami, Clostridium Botulinum-laseczka jadu kiełbasianego
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)