Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności- wykład 18

Nasza ocena:

5
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1652
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności- wykład 18 - strona 1 Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności- wykład 18 - strona 2 Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w medycynie, rolnictwie i w produkcji ywności- wykład 18 - strona 3

Fragment notatki:

2011-11-30
Substancje
przeciwdrobnoustrojowe
stosowane w medycynie,
rolnictwie i w produkcji ywności
Wykład 18
Substancje o działaniu
przeciwdrobnoustrojowym – podział
Substancje uzyskiwane na drodze syntezy
chemicznej (kwas sorbowy = sorbinowy oraz jego
sole, kwas benzoesowy i jego sole, kwas
propionowy i jego sole, triclosan, sulfonamidy,
histatyny)
Naturalne substancje przeciwdrobnoustrojowe
pochodzenia roślinnego (ekstrakty roślinne, olejki
eteryczne).
Substancje izolowane z materiału pochodzenia
zwierzęcego (lizozym, laktoferyna, chitozan).
Substancje otrzymywane w procesach
biotechnologicznych (kwasy organiczne, etanol,
bakteriocyny, antybiotyki, chitozan, kwas
propionowy)
1
2011-11-30
Substancje
przeciwdrobnoustrojowe
Żywność – konserwanty chemiczne (kwas
propionowy i propioniany, kwas sorbinowy
propioniany,
i sorbiniany; kwas benzoesowy i
sorbiniany;
benzoesany, triclosan?
benzoesany, triclosan?) kwasy organiczne
(m.in. octowy, cytrynowy, mlekowy,
jabłkowy), lizozym, bakteriocyny, olejki
eteryczne, ekstrakty roślinne, etanol,
chitozan.
chitozan.
Medycyna i stomatologia przemysł
kosmetyczny – antybiotyki, sulfonamidy,
triclosan, laktoferyna, histatyny, chitozan.
triclosan, laktoferyna, histatyny, chitozan.
Działanie substancji
przeciwdrobnoustrojowych
(chemicznych i biologicznych)
Zmiany destrukcyjne w ścianie
komórkowej i błonie cytoplazmatycznej.
Ingerencja w strukturę nośników
informacji genetycznej mikroorganizmów
(jądro komórkowe grzybów, nukleoid
bakteryjny oraz plazmidy).
Inaktywacja enzymów lub modyfikacja
metabolitów będących produktami
pośrednimi w szlakach metabolicznych
żywych drobnoustrojów.
2
2011-11-30
Ingerencja w strukturę materiału
genetycznego mikroorganizmów
Częściowe uszkodzenie struktury
materiału genetycznego
spowolnienie
szybkości wzrostu i zmiany w cechach
drobnoustrojów.
Pełna destrukcja materiału genetycznego
całkowite wstrzymanie rozwoju
drobnoustrojów.
Kwas sorbowy = kwas sorbinowy
(CH3CH=CH2COOH)
Organiczny związek chemiczny z grupy
nienasyconych kwasów karboksylowych.
Kwas sorbowy i jego sole hamują rozwój
grzybów (pleśni i drożdży). Wykazują
ograniczone działanie w stosunku do bakterii.
Mechanizm działania kwasu i jego soli polega
na hamowaniu aktywności enzymów, głównie
dehydrogenaz, ale także katalazy,
peroksydazy i niektórych enzymów z grupą
–SH.
3
2011-11-30
Kwas benzoesowy= kwas
fenylomrówkowy (C6H5COOH)
Najprostszy aromatyczny kwas
karboksylowy
Kwas benzoesowy oraz jego sól benzoesan
sodu hamują rozwój grzybów (pleśni
i drożdży) w środowisku kwaśnym.
Wykazują ograniczone działanie w stosunku
do bakterii.
Działanie przeciwgrzybicze kwasu i jego soli
polega na inhibicji systemu enzymatycznego
drobnoustrojów.
Kwas propionowy
Organiczny związek chemiczny z grupy
kwasów karboksylowych.
Hamuje rozwój grzybów (pleśni i drożdży).
Kwas propionowy w niezdysocjonowanej
formie przenika przez ścianę komórkową
grzybów powodując zakłócenia
w metabolizmie cukrów i w syntezie DNA.
4
2011-11-30 ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz