Podział opakowań aktywnych, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1484
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Podział opakowań aktywnych, sem VI - strona 1 Podział opakowań aktywnych, sem VI - strona 2

Fragment notatki:

Podział opakowań aktywnych wg funkcji:
1. o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych
2. absorbujące tlen
3. wydzielające lub absorbujące CO2
4. absorbujące wodę
5. absorbujące etylen
6. wydzielające etanol
7. uwalniające lub absorbujące zapachy
8. o właściwościach przeciwutleniających o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych
Najwcześniej stosowano kw.organiczny i ich sole (kw.benzoesowy, laurowy, propionowy, cytrynowy, sorbowy, sole kw.sorbowego)
Obecnie stosowany jako dodatkowy antyseptyk obok Ag i jego soli (silne działanie przeciwbakteryjne, mała toksyczność dla człowieka)
Trichosan (z przemysł farmaceutyczny i stomatologiczny)
Lizozym - funkcja lityczna
Bakteriocyny: nizyna (Streptococcus), pediocyna
Fungicydy
Naturalne ekstrakty roślinne ( z pestek i miąższu grejpfruta, olejki z ziół- tymianek, bazylia, olejki eteryczne- gorczycowy)
Chitozan - powstały dzięki rozkładowi chityny
absorbujące tlen
Wysokie stężenie tlenu w otoczeniu może indukować:
Wzrost mikroflory
Niekorzystne zmiany chemiczne tj. wydzielanie aromatów, wytworzenie niepożądanych zapachów, zmianę barwy, utratę niektórych wartości odżywczych.
Opakowania absorbujące tlen są alternatywą dla kosztownych opakowań próżniowych w których zastąpienie powietrza neutralnym gazem. Czynnik aktywny- sproszkowane Fe ( w saszetkach lub powłokach ) układ jest też aktywny w niskiej temp., może być stosowany do żywności przygotowywanej w mikrofalówce; wada - żelazisty posmak.
Sposób dostania się - Unieruchomione enzymy na wewnętrznej powierzchni opakowania, wykorzystujące tlen podczas utleniania odpowiedniego substratu (unieruchomiona oksydaza glukozowa) - problemy ze stabilnością, obecnością innego enzymu, stosowanie organiczne do określonych warunków wilgotności, temp. i pH.
Środek „Agelles” - produkowany przez japońską firmę Mitsubishi, występuje w saszetkach o zdolności absorbującej 20-200 cm3 (stężenie tlenu pon. 0,1% przez okres kilku miesięcy). Stosowane głównie do zapobiegania procesom utleniania tłuszczów. W opakowaniach z orzeszkami ziemnymi zastosowanie tych saszetek zapobiegło wzrostowi LOO, podczas gdy w orzeszkach tych w opakowaniach próżniowych lub po usunięciu tlenu przez przepłukiwanie azotem, następował wyraźny wzrost LOO.
wydzielające lub absorbujące CO2
Wysokie stężenie CO2hamuje wzrost mikroorganizmów na powierzchni mięsa oraz wiążące się ze stratami oddychanie owoców i warzyw. CO2 zazwyczaj łatwiej tez dyfunduje przez plastikowe powłoki opakowania co powoduje spadek stężenia tego gazu w atmosferze otaczającej produkt. Dlatego korzystne jest umieszczanie wewnątrz opakowań elementów emitujących CO

(…)

…) i zapobiegająca powstawaniu mgieł. Umieszcza się saszetki z żelem silikonowym, tlenkiem lub chlorkiem wapnia, sitami molekularnymi, minerałami ilastymi tj. montmorylonit - przy niewielkich ilościach wody jak w przypadku kawy instant, mleka w proszku, chipsów i krakersów
Wkładki chłonące wodę są często stosowane do opakowań z mięsem i drobiem. Substancjami wiążącymi mogą być wtedy modyfikujące skrobię. Gdy trzeba usunąć większe ilości wody stosuje się całe powłoki wykonane z laminatów formowanych z odpowiednich kopolimerów i żywic poliuretanowych oraz poliakrylowych.
absorbujące etylen
Etylen- gaz wytwarzany przez rośliny w czasie dojrzewania i starzenia. Intensyfikuje procesy oddechowe, przyspiesza więc dojrzewanie owoców oraz degenerację chlorofilu. Wykorzystuje się reakcję utleniania etylenu do glikolu…
… przez plastikowe powłoki opakowania co powoduje spadek stężenia tego gazu w atmosferze otaczającej produkt. Dlatego korzystne jest umieszczanie wewnątrz opakowań elementów emitujących CO2, lub emitujących CO2 i pochłaniających O2 (węglan żelazowy lub mieszanina kwasu askorbinowego z kwaśnym węglanem sodowym umieszczone w saszetkach w opakowaniu).
Problem- wydzielający się CO2 podczas przechowywania świeżo palonej…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz