Stanowisko Krajowej Komisji - omówienie

Wyświetleń: 581
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Stanowisko Krajowej Komisji - omówienie - strona 1 Stanowisko Krajowej Komisji - omówienie - strona 2 Stanowisko Krajowej Komisji - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Stanowisko Krajowej Komisji ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko dla 3 wybranych przykładów przedsięwzięć.
Czym jest Krajowa Komisja ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko?
Krajowa Komisja ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko jest to organ opiniodawczo-doradczy ministra właściwego do spraw środowiska w zakresie ocen oddziaływania na środowisko. (Dz.U. z 2001r, Nr 62, poz.627)
Skład Krajowej Komisji ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko:
Przewodniczący, Zastępcy Przewodniczącego, Sekretarz i Członkowie Krajowej Komisji, którzy powoływani i odwoływani są przez ministra właściwego do spraw środowiska;
Komisja składa się z 40 - 60 osób, które są przedstawicielami nauki, praktyki oraz organizacji ekologicznych.
Zadania Krajowej Komisji ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko:
Wydawanie opinii w sprawach przedłożonych przez ministra właściwego do spraw środowiska w związku z jego uprawnieniami;
Monitorowanie funkcjonowania systemu ocen oddziaływania na środowisko oraz przedstawienie opinii i wniosków, w tym dotyczących rozwoju metodologii i programów szkoleniowych w zakresie ocen oddziaływania na środowisko.
Wydawanie opinii w sprawach projektów aktów prawnych dotyczących systemu ocen oddziaływania na środowisko;
Współpraca z Wojewódzkimi Komisjami ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko.
Wydatki związane z działalnością Krajowej Komisji i Wojewódzkich Komisji są pokrywane z części budżetu państwa, której dysponentem jest odpowiednio minister właściwy do spraw środowiska albo wojewoda.
Obsługę biurową Krajowej Komisji i Wojewódzkich Komisji zapewnia odpowiednio minister właściwy do spraw środowiska albo wojewoda.
Stanowisko Krajowej Komisji ds. Oceny Oddziaływań na Środowisko w sprawie projektowanej przebudowy drogi krajowej nr 8. na odcinku Białystok - Sochonie - Katrynka.
Przedmiotem posiedzenia Krajowej Komisji ds. Oceny Oddziaływań na Środowisko - Zespołu Roboczego ds. Inwestycji Liniowych, które miało miejsce w dniu 24.03.2004 było zaopiniowanie projektowanej przebudowy drogi krajowej nr 8. na odcinku Białystok - Sochonie - Katrynka na etapie decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi.
Lokalizacja przedsięwzięcia.
Przedsięwzięcie zlokalizowane jest na obszarze województwa podlaskiego, w Gminie Wasilków, w graniach Nadleśnictwa Dojlidy. Dotyczy odcinka już istniejącej drogi nr 8. Przebudowa drogi rozpocznie się w miejscu sąsiadującym z kompleksem leśnym „Las Wesołowski” i rezerwatem leśnym „Antoniuk”, w dalszej części terenów rekreacyjnych w dolinie Supraśli. Droga znajduje się na obszarze Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej, Głównego Zbiornika Wód Podziemnych nr 218 i strefy ochrony bezpośredniej ujęć wody dla Białegostoku. Przedsięwzięcie to koliduje z projektowanymi obszarami chronionymi Natura 2000.

(…)

… ds. OOŚ jest ważnym elementem sieci drogowej o dużym znaczeniu dla regionu, w tym dla Białegostoku. Jest także jedną z podstawowych części I paneuropejskiego korytarza transportowego, który przebiega przez obszar Polski (trasa Warszawa - Budzisko) i dla którego Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zobowiązała się przeprowadzić postępowanie w sprawie OOŚ. Dotyczyć ono będzie oceny skutków…
… Roboczego ds. Inwestycji Liniowych w dn. 17 grudnia 2004 r. było ponowne  zaopiniowanie nadesłanych przez dyrektora Oddziału w Szczecinie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad materiałów do wniosku o wydanie decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi dla projektu budowy drogi ekspresowej S-3 na odcinku Szczecin - Gorzów Wielkopolski.
Planowane przedsięwzięcie polega na budowie odcinka drogi ekspresowej…
…), znajdującym się w pobliżu obszaru Natura 2000 "Dolina Dolnej Odry" wyznaczonym rozporządzeniem MŚ z dn. 21 lipca 2004 r. w sprawie obszarów specjalnej ochrony ptaków Natura 2000 (Dz. U. Nr 229, poz. 2313) oraz Parku Krajobrazowego "Dolina Dolnej Odry". Następnie przebiega przez projektowany specjalny obszar ochrony siedlisk "Wzgórza Bukowe”, gdzie równocześnie przebiega w bezpośrednim sąsiedztwie…
… o długości 81,6 km na obszarze województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego, w granicach administracyjnych miasta Szczecin oraz gmin: Gryfino, Bielice, Banie, Kozielice, Pyrzyce, Myślibórz, Nowogródek Pomorski, Lubiszyn, Kłodawa, a także miasta Gorzów Wielkopolski. Trasa projektowanego odcinka S-3 przebiega po śladzie wariantu podstawowego autostrady A-3 (Szczecin - Lubawka) na jej odcinku Szczecin…
... zobacz całą notatkę