Sprawa Głoszczuk 3

Nasza ocena:

5
Wyświetleń: 1036
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sprawa Głoszczuk 3 - strona 1 Sprawa Głoszczuk 3 - strona 2 Sprawa Głoszczuk 3 - strona 3

Fragment notatki:

Ustawodawstwo krajowe 9. Przepisy prawa krajowego mające znaczenie w niniejszej sprawie to przede wszystkim United Kingdom Immigration Rules ( House of Commons Paper 395 ) (przepisy dotyczące imigracji przyjęte przez Parlament Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w 1994 r.), ( Immigration Rules ), regulujące kwestię wjazdu i pobytu w Zjednoczonym Królestwie.
10. Immigration Rules mają na celu dostosowanie systemu prawnego Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii do postanowień dotyczących przedsiębiorczości, zawartych w Układzie i innych Układach stowarzyszeniowych zawartych między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi z jednej strony a państwami Europy Środkowej i Wschodniej z drugiej.
11. Część 6 Immigration Rules , zatytułowana "osoby zamierzające wjechać lub pozostać w Zjednoczonym Królestwie w charakterze biznesmena, osoby prowadzącej działalność na własny rachunek, inwestora, pisarza, kompozytora lub artysty", zawiera wiele postanowień dotyczących traktowania wniosków składanych przez osoby zamierzające rozpocząć działalność na podstawie układów stowarzyszeniowych. Artykuły 217 i 219, które znajdują się w tej części w Tytule "Wymogi dotyczące przedłużenia pozwolenia na pobyt w celu kontynuowania działalności na podstawie Układu Stowarzyszeniowego" brzmią następująco:
217. W celu przedłużenia pozwolenia na pobyt w celu kontynuowania działalności w Zjednoczonym Królestwie wnioskodawca musi wykazać, że:
* rozpoczął działalność gospodarczą w Zjednoczonym Królestwie, i
* jego udział w zyskach przedsiębiorstwa jest wystarczający na utrzymanie siebie i swoich zależnych bez konieczności zatrudnienia (innego niż jego praca na rzecz jego przedsiębiorstwa) lub korzystania ze środków publicznych, i
* nie uzupełnia ani nie będzie uzupełniać swojej działalności gospodarczej podejmując lub poszukując zatrudnienia w Zjednoczonym Królestwie innego niż praca na rzecz jego przedsiębiorstwa, i
* dodatkowo spełnia wymagania (...) art. 219. (...)
219. Jeżeli osoba rozpoczęła działalność jako niezależny przedsiębiorca lub we współpracy w Zjednoczonym Królestwie, oprócz spełnienia wymogów wynikających z art. 217, musi wykazać ponadto:
* że jest obywatelem (...) Polski, i
* że aktywnie zajmuje się handlem lub świadczeniem usług na własny rachunek lub we współpracy w Zjednoczonym Królestwie, i
* że on lub razem z partnerami, jest właścicielem majątku przedsiębiorstwa, i
* w przypadku współpracy, że jego udział w przedsiębiorstwie nie stanowi ukrytego zatrudnienia, i
* potwierdzony bilans przedsiębiorstwa potwierdzający aktualną sytuację finansową.


(…)


Ustawodawstwo krajowe
9. Przepisy prawa krajowego mające znaczenie w niniejszej sprawie to przede wszystkim United Kingdom Immigration Rules ( House of Commons Paper 395) (przepisy dotyczące imigracji przyjęte przez Parlament Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w 1994 r.), (Immigration Rules), regulujące kwestię wjazdu i pobytu w Zjednoczonym Królestwie.
10. Immigration…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz