Sporządzanie planu w hotelu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1029
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sporządzanie planu w hotelu - strona 1 Sporządzanie planu w hotelu - strona 2 Sporządzanie planu w hotelu - strona 3

Fragment notatki:

PLAN jest czymś w rodzaju scenariusza reakcji na wyzwania zachodzące w otoczeniu
Rodzaje planowania:
długoterminowe - strategiczne
średnioterminowe - operatywne
krótkoterminowe - dyspozycyjne
programowe - akcyjne
1. Rola operatywnego planowania jest określenie priorytetowych celów i sposobu ich realizacji.
2. Plan winien godzić interesy o różnych perspektywach czasowych
3. Terminy wykonania zadań są bliższe ( bardziej dostrzegalne ) i dalsze ( mogą być dzielone na etapy)
4. Niektóre zadania w planie muszą być opracowywane wariantowo ze względu na zmienność warunków otoczenia.
5. Zadania można w planie określać ilościowo lub jakościowo. Ważne jest uwzględnienie granic tolerancji.
FUNKCJE PLANU:
organizacyjna
koordynująca - sprzężenie pomiędzy rzeczową i finansową częścią planu i zatrudnieniem
mobilizująca - musi być jasno sprecyzowany, ambitny i realny
Zadania można w planie określać ilościowo lub jakościowo. Ważne jest uwzględnienie granic tolerancji.
Każde przedsiębiorstwo chcąc utrzymać się na rynku musi:
badać popyt na swoje usługi
przewidywać rozwój konkurencji
dostosować swoją działalność do wymagań rynku
W swojej działalności w warunkach gospodarki rynkowej niezbędne jest rozeznanie, czy usługi hotelu znajdą nabywców oraz, czy potrzebna jest modyfikacja działalności zapewniająca zbyt. W tym celu opracowywane są strategiczne plany działalności gospodarczej przedsiębiorstwa na kilkuletnie okresy czasu. Poza tym przedsiębiorstwo opracowuje plany operatywne, roczne z podziałem na kwartały, miesiące, w których zaplanowane są przychody, koszty oraz wynik całej firmy.
Plany są przygotowywane w komórce ekonomicznej przedsiębiorstwa przy współpracy z komórkami eksploatacyjnymi, marketingiem i księgowością, która dostarcza dane o wykonanej sprzedaży, kosztach i wynikach firmy.
Wszystkie pozycje planu porównywane są z wykonaniem w roku poprzednim. Różnica między danymi z roku poprzedniego, a danymi planowanymi musi wynikać z konkretnych założeń np. ze zmiany popytu, wzrostu cen, stanu technicznego hotelu itp. Różnice te powinny być odpowiednio uzasadnione w części opisowej planu.
Plany podlegają zatwierdzeniu przez zarząd firmy, ewentualnie przez walne zgromadzenie wspólników lub inne władze nadrzędne.
Przy opracowywaniu planu uwzględnia się planowane imprezy turystyczne związane z festiwalami, zjazdami, targami, konferencjami, obchodami rocznicowymi itd.
Plan operatywny sporządzany jest odrębnie dla każdej działalności, czyli :
Plan usług noclegowych


(…)

… dla każdej działalności, czyli :
Plan usług noclegowych
Plan usług gastronomicznych: Określa się w nim liczbę stałych miejsc konsumenckich z podziałem na; kawiarnie, bary, restauracje, liczbę miejsc w salach wielofunkcyjnych. Poza tym ustala się liczbę obsłużonych gości w roku poprzednim i przewidywalną liczbę gości w roku bieżącym. Na podstawie tego planujemy wzrost lub spadek przychodów ze sprzedaży w gastronomii.
Plan usług dodatkowych: W hotelu prowadzącym szeroki zakres usług mogą być odrębne plany dla usług telekomunikacyjnych, parkingu, usług rekreacyjnych, wynajmowania firmom pomieszczeń hotelowych, transportu, biura, podróży.
Opracowywane są też plany zatrudnienia i płac działalności marketingowej, modernizacji itp.
Częścią składową planu przedsiębiorstwa są też plany remontu i inwestycji…
… stylistycznie, ortograficznie i graficznie.
Jest to dokument zwięzły i konkretny. Posiada około 20 - 40 stron. ELEMENTY BUSINESS PLANU:
Streszczenie planu
najważniejsza część
czytany najpierw (niektórzy czytają tylko tą część BP)
jest ono kwintesencją dokumentu
powinno być krótkie
powinno być poprzedzone spisem treści
winno informować o treści BP
Przedstawia najważniejsze informacje i problemy, ale i korzyści…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz