Rozpuszczalniki organiczne i pestycydy, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1267
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rozpuszczalniki organiczne i pestycydy, sem VI - strona 1 Rozpuszczalniki organiczne i pestycydy, sem VI - strona 2

Fragment notatki:

Rozpuszczalniki organiczne i pestycydy, znaczenie i toksyczność
Rozpuszczalniki organiczne, grupa związków organicznych o zbliżonych cechach fizykochemicznych, lotne ciecze zdolne do rozpuszczania wielkocząsteczkowych substancji organicznych. Zalicza się do nich m.in.: alkohole, glikol etylenowy i propylenowy, niektóre ketony (np. aceton), etery (np. eter dietylowy) i estry, benzynę, chlorowco pochodne węglowodorów alifatycznych, siarczek węgla(IV), benzen i jego pochodne oraz terpentynę.
Zatrucia
Większość rozpuszczalników organicznych to substancje toksyczne, są niebezpieczne ze względu na swą lotność i zdolność rozpuszczania w tłuszczach. Wchłaniane są przez skórę, błony śluzowe i układ pokarmowy, działają narkotycznie (narkotyki) i powodują ciężkie zatrucia (np. zatrucie benzenem prowadzi do upośledzenia czynności układu krwiotwórczego, objawiając się niedokrwistością aplastyczną, skazą krwotoczną, odczynami białaczkowymi). Wspólne dla wszystkich zatruć rozpuszczalnikami organicznymi są zasady leczenia objawowego sprowadzające się do podawania środków przeczyszczających, przemywania skażonej skóry, zapewnienia dostępu do czystego powietrza. Podawanie leków zależy od rodzaju toksycznej substancji.
Pozytywne skutki stosowania pestycydów W gospodarce rolnej i leśnej pestycydy znacznie zwiększyły uzyskiwane z uprawy plony roślin jadalnych, zmniejszyły częstość epidemii wśród zwierząt hodowlanych i ptactwa oraz zwiększyły produkcję mleka, jajek, mięsa i skór. Dzięki temu zwiększyła się produkcja i podaż żywności.
Powszechne zastosowanie pestycydów doprowadziło do znacznego zmniejszenia częstości występowania epidemii chorób zakaźnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Przyczyniło się również do wzrostu higieny życia, a tym samym zmniejszenia śmiertelności.
Pestycydy znalazły zastosowanie również w poprodukcyjnej gospodarce żywnością - zabezpieczają plony przed szkodnikami w czasie przechowywania i transportu. Środki te zwiększają również trwałość produktów przemysłowych takich jak papier i tekstylia oraz przedłużają eksploatację dróg, torów i lotnisk dzięki zapobieganiu rozwojowi niszczących je chwastów.
Negatywne skutki stosowania pestycydów Działanie pestycydów nie ogranicza się tylko do organizmów szkodliwych, ale niszczą one także wszystkie organizmy (pożyteczne) bytujące na danym obszarze. W niektórych przypadkach może nastąpić przerwanie łańcucha pokarmowego dla wrogów naturalnych szkodnika. W efekcie po zabiegu najpierw następuje silne zniszczenie szkodnika. Gatunki pożyteczne i drapieżne giną z powodu braku pokarmu lub opuszczają pole. W następstwie pole zasiedlane jest przez nowy gatunek szkodnika (bądź przez odporny na pestycyd szczep tego samego gatunku, który przeżył oprysk), który na d

(…)

… to, gdyby było użyte zgodnie z jego przeznaczeniem (do siewu), nie stanowiłoby żadnego zagrożenia dla ludzi.
Ostre zatrucia najczęściej wywołują pestycydy z grupy organofosforanów i fungicydów rtęcioorganicznych
Zatrucia przewlekłe mogą dotyczyć osób zatrudnionych w pracy z pestycydami. Jednak narażona na przewlekłe zatrucie jest cała populacja ludzka, z powodu ogólnoświatowego, powszechnego użycia pestycydów…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz