Technologia żywności - strona 10

Wpływ reakcj na hydrolize kazeiny, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wlazły
  • Technologia żywności
Pobrań: 42
Wyświetleń: 763

Ćwiczenie 7 Wpływ warunków reakcji na szybkość hydrolizy kazeiny przez chymozynę Chymozyna (renina, podpuszczka) jest wytwarzana w żołądku młodych ssaków. Funkcja tego enzymu polega na hydrolizie białka mleka - kazeiny, prowadzonej w taki sposób, ab...

Zamrażanie i rozmrazanie, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wlazły
  • Technologia żywności
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1022

Ćwiczenie 10 Zamrażanie i rozmrażanie Zamrażanie Historia mrożenia żywności jest tak długa jak historia ludzkości, pierwotnie ludzie mrozili żywność wykorzystując warunki pogodowe. Temperatury poniżej zera w sposób kontrolowany przez człowieka udało się uzyskać w XIX wieku, kiedy to w 1876 roku niem...

Warunki powstawania żelu pektynowego, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wlazły
  • Technologia żywności
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1477

Ćwiczenie 3 Warunki powstawania żelu pektynowego WSTĘP Substancje pektynowe są szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym. Tworzą one lepiszcze ścian komórek roślinnych i występują, w postaci tzw. protopektyny. Protopektyna jest nierozpuszczalna w wodzie. Przechodzi w formę rozpuszczalną zwaną pek...

Dyfuzja - opracowanie definicji, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wlazły
  • Technologia żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 420

Dyfuzja- zjawisko, w wyniku którego ustala się równowaga rozkładu stężenia elementów układu wskutek ich bezładnej wędrówki i wynika z ruchu cieplnego elementów układu, zawieszonych w gazie albo cieczy. Prędkość dyfuzji określa prawo Ficka: dm/d...

Burak cukrowy - budowa i znaczenie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 413
Wyświetleń: 861

Notatka zawiera między innymi takie zagadnienia jak: burak cukrowy, przekrój poprzeczny korzenia buraka, morfologia korzenia, burak stołowy, burak pastewny....

Ziemniak - budowa i znaczenie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 147
Wyświetleń: 595

Notatka zawiera między innymi takie zagadnienia jak: definicja ziemniaka, bulwy, produkcja w Polsce, podział ziemniaków, użytkowanie ziemniaków w Polsce...

Zboża - podział i opis

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 91
Wyświetleń: 518

Notatka zawiera między innymi takie zagadnienia jak: sorgo, proso, gryka, szarłat, ryż....