Podział olejów roślinnych. Kryterium podziału olejów roślinnych stanowi ich zachowanie wobec tlenu i powietrza. Cienkie warstwy olejów, które zawierają znaczne ilości aktywnych kwasów tłuszczowych o wysokim stopniu nasycenia, na skutek przyłączania tlenu w miejscu podwójnych wiązań, ulegają schnięciu. Tak powstaje cienki, lepki i zwarty film. Miarą zdolności schnięcia na powietrzu i tworzenia filmu jest tzw. Liczna jodowa oznaczana dla tłuszczów. Ze względu na wartość tej liczby oleje dzielą się na: - schnące (liczba jodowa powyżej 120, maja duża zawartość kwasów tłuszczowych wysoko nienasyconych, zwłaszcza kwasu linolowego; - półschnące ( o liczbie jodowej od 95 do 120, charakteryzują się przewagą kwasu linolowego; - nieschnące ( o liczbie jodowej poniżej 95).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)