Oznaczenie obecności azotanów - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1834
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczenie obecności azotanów - omówienie - strona 1 Oznaczenie obecności azotanów - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Oznaczenie obecności azotanów (III) i (V) w mleku
Jony azotanowe (III) i (V) to zanieczyszczenia mleka. Ich obecność w mleku może być spowodowana spasaniem krów skażonymi paszami (np. bezpośrednio po zastosowaniu nawożenia azotowego). Drugi powód to fałszowanie mleka wodą, gdyż jony te występują w każdej wodzie pitnej. Azotany należą do związków chemicznych, z których mogą powstawać związki silnie kancerogenne (np. N-nitrozoaminy), stąd ciągła kontrola ich ilości w mleku i jego przetworach jest bardzo istotna. Zasada: strącenie białek mlecznych i tłuszczów za pomocą odczynników Carreza i w ten sposób oddzielenie od nich azotynów; wywołanie barwnej reakcji azotynów z kwasem sulfanilowym i α-naftyloaminą w środowisku kwaśnym
Przygotowanie próbki - ekstrakcja azotanów (III) i (V) z mleka
Odczynniki: odczynnik Carreza I (żelazocyjanku (II) potasu, roztwór 15%), odczynnik Carreza II (siarczanu (VI) cynku, roztwór 30%)
Szkło laboratoryjne: kolba miarowa o pojemności 200 cm3, sączki karbowane, kolba stożkowa o pojemności 200 cm3, lejek szklany, pipety o pojemnościach 5 cm3 i 100 cm3, termometr, łaźnia wodna.
Sposób wykonania: do kolby miarowej o pojemności 100 cm3 odmierzyć pipetą 50 cm3 mleka i dodać po 2,5 cm3 odczynników Carreza I i II. Dokładnie wymieszać zawartość kolby i dodać około 25 cm3 wody redestylowanej, ponownie wymieszać i kolbę z zawartością umieścić w łaźni wodnej w temperaturze około 85°C. Z chwilą osiągnięcia przez płyn w kolbie temperatury 82°C, utrzymywać w tej temperaturze zawartość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie kolbę ochłodzić do temperatury 20°C i uzupełnić wodą redestylowaną do kreski, zamknąć korkiem silnie wymieszać i po kilku minutach sączyć przez karbowany sączek do kolby stożkowej (gdy przesącz jest mętny, powtórzyć sączenie). II. Oznaczenie jakościowe
Odczynniki: odczynnik Griesa I - 0,8% roztwór kwasu sulfanilowego w 30% kwasie octowym, odczynnik Griesa II - 0,1% roztwór α-naftyloaminy w 30% kwasie octowym, woda redestylowana
Szkło laboratoryjne probówki, pipety o pojemnościach 1 cm3 i 5 cm3
Sposób wykonania: do probówki odmierzyć 2,5 cm3 klarownego przesączu i dodać 2,5 cm3 wody redestylowanej, zamieszać. Dodać po 1 cm3 odczynnika Griesa I i II i dokładnie zamieszać. Po upływie 20 minut podać wynik.
Wynik oznaczenia:
- bezbarwna zawartość probówki - brak azotynów w badanym mleku,
- zabarwienie różowe zawartości probówki - azotyny obecne w badanym mleku.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz