Oznaczanie kwasowości mleka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 378
Wyświetleń: 3409
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie kwasowości mleka - strona 1 Oznaczanie kwasowości mleka - strona 2 Oznaczanie kwasowości mleka - strona 3

Fragment notatki:


Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie kwasowości. 1.  Oznaczanie kwasowości mleka w stopniach Th     rnera.              Do trzech kolbek stożkowych o pojemności 50 cm3  odmierzyłem pipetą: do pierwszej  kolbki 10 cm3 mleka słodkiego, do drugiej 10 cm3 mleka kwaśnego, do trzeciej 10 cm3 kefiru.  Do każdej kolbki dodałem po 20 cm3 wody destylowanej, 5 kropli roztworu fenoloftaleiny i  zawartość  każdej   z nich  wymieszałem.   Zawartość  kolbek  miareczkowałem   0,1 molowym  roztworem wodorotlenku sodowego do uzyskania trwałego różowego zabarwienia. Dla każdej  próbki miareczkowanie przeprowadziłem dwa razy, do obliczeń kwasowości wziąłem średnią  z   dwóch   pomiarów,   którą   przemnożyłem   przez   10   aby   wynik   odnosił   się   do   100   cm3  badanego produktu. mleko słodkie mleko kwaśne  kefir VNaOH [cm3] 2,1 8,5 11,5 2,05 8,6 11,4 średnia VNaOH [cm3] 2,075 8,55 11,45 kwasowość [ºT] 20,75 85,5 114,5 2.  Oznaczanie zawartości lotnych kwasów w mleku.          Do parowniczki  odmierzyłem   10 cm3  mleka  kwaśnego.  Dodałem  dokładnie   połowę  objętości 0,1 molowego NaOH potrzebnej do całkowitego zobojętnienia – czyli   4,275 cm3 .  Wymieszałem   i   odparowałem   do   sucha   na   łaźni   wodnej.   Suchą   pozostałość   roztarłem  dokładnie z dodawanymi w małych porcjach 20 cm3 wody destylowanej. Dodałem 5 kropli  roztworu   fenoloftaleiny   i   miareczkowałem   0,1   molowym   NaOH   do   uzyskania   trwałego  różowego zabarwienia – w tym celu zużyłem  3,3 cm3  0.1 molowego NaOH.      Zawartość kwasów lotnych w przeliczeniu na kwas octowy obliczyłem ze wzoru: gdzie:  - Zko – zawartość kwasu octowego w gramach w 10 cm3 mleka kwaśnego - k – ilość gramów kwasu octowego odpowiadająca 1 cm3 1 molowego NaOH - a – średnia objętość 0.1 molowego roztworu NaOH zużyta do oznaczenia kwasowości w ºT - b – objętość 0,1 molowego roztworu NaOH dodana do parowniczki przed odparowaniem do  sucha - c - objętość 0.1 molowego roztworu NaOH zużyta  do zmiareczkowania  pozostałych  w  parowniczce kwasów 3.  Oznaczanie przyrostu kwasu mlekowego w mleku kwaśnym. 1     10 c b a k Z ko        3 10 85 , 5 10 3 , 3 275 , 4 55 , 8 06 , 0       ko Z      Przyrost kwasu mlekowego w przeliczeniu na 100 cm3 mleka obliczyłem ze wzoru: gdzie: - Pkm – przyrost kwasu mlekowego - k – ilość gramów kwasu mlekowego odpowiadająca 1 cm3 1 molowego NaOH

(…)

… do opadnięcia osadu.
Następnie całość przesączyłem do kolbki stożkowej pojemności 250 cm3.
Do miareczkowania potencjometrycznego pobrałem 25 cm3 roztworu, przeniosłem do
zlewki pojemności 100 cm3 i dodałem jeszcze wody destylowanej, aby poziom cieczy
znajdował się powyżej elektrody pehametru. Zlewkę ustawiłem na płycie mieszadła
magnetycznego, włożyłem magnetyczną sztabkę mieszającą, włączyłem mieszanie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz