To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie kwasowości. 1. Oznaczanie kwasowości mleka w stopniach Th rnera. Do trzech kolbek stożkowych o pojemności 50 cm3 odmierzyłem pipetą: do pierwszej kolbki 10 cm3 mleka słodkiego, do drugiej 10 cm3 mleka kwaśnego, do trzeciej 10 cm3 kefiru. Do każdej kolbki dodałem po 20 cm3 wody destylowanej, 5 kropli roztworu fenoloftaleiny i zawartość każdej z nich wymieszałem. Zawartość kolbek miareczkowałem 0,1 molowym roztworem wodorotlenku sodowego do uzyskania trwałego różowego zabarwienia. Dla każdej próbki miareczkowanie przeprowadziłem dwa razy, do obliczeń kwasowości wziąłem średnią z dwóch pomiarów, którą przemnożyłem przez 10 aby wynik odnosił się do 100 cm3 badanego produktu. mleko słodkie mleko kwaśne kefir VNaOH [cm3] 2,1 8,5 11,5 2,05 8,6 11,4 średnia VNaOH [cm3] 2,075 8,55 11,45 kwasowość [ºT] 20,75 85,5 114,5 2. Oznaczanie zawartości lotnych kwasów w mleku. Do parowniczki odmierzyłem 10 cm3 mleka kwaśnego. Dodałem dokładnie połowę objętości 0,1 molowego NaOH potrzebnej do całkowitego zobojętnienia – czyli 4,275 cm3 . Wymieszałem i odparowałem do sucha na łaźni wodnej. Suchą pozostałość roztarłem dokładnie z dodawanymi w małych porcjach 20 cm3 wody destylowanej. Dodałem 5 kropli roztworu fenoloftaleiny i miareczkowałem 0,1 molowym NaOH do uzyskania trwałego różowego zabarwienia – w tym celu zużyłem 3,3 cm3 0.1 molowego NaOH. Zawartość kwasów lotnych w przeliczeniu na kwas octowy obliczyłem ze wzoru: gdzie: - Zko – zawartość kwasu octowego w gramach w 10 cm3 mleka kwaśnego - k – ilość gramów kwasu octowego odpowiadająca 1 cm3 1 molowego NaOH - a – średnia objętość 0.1 molowego roztworu NaOH zużyta do oznaczenia kwasowości w ºT - b – objętość 0,1 molowego roztworu NaOH dodana do parowniczki przed odparowaniem do sucha - c - objętość 0.1 molowego roztworu NaOH zużyta do zmiareczkowania pozostałych w parowniczce kwasów 3. Oznaczanie przyrostu kwasu mlekowego w mleku kwaśnym. 1 10 c b a k Z ko 3 10 85 , 5 10 3 , 3 275 , 4 55 , 8 06 , 0 ko Z Przyrost kwasu mlekowego w przeliczeniu na 100 cm3 mleka obliczyłem ze wzoru: gdzie: - Pkm – przyrost kwasu mlekowego - k – ilość gramów kwasu mlekowego odpowiadająca 1 cm3 1 molowego NaOH
(…)
… do opadnięcia osadu.
Następnie całość przesączyłem do kolbki stożkowej pojemności 250 cm3.
Do miareczkowania potencjometrycznego pobrałem 25 cm3 roztworu, przeniosłem do
zlewki pojemności 100 cm3 i dodałem jeszcze wody destylowanej, aby poziom cieczy
znajdował się powyżej elektrody pehametru. Zlewkę ustawiłem na płycie mieszadła
magnetycznego, włożyłem magnetyczną sztabkę mieszającą, włączyłem mieszanie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)