Otrzymywanie i badanie właściwości skrobi i glikogenu-sprawozdanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 882
Wyświetleń: 3997
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Paulina Krzemińska 4.01.2012r.
Sprawozdanie z doświadczenia 6: Otrzymywanie i badanie właściwości skrobi i glikogenu
Wydzielanie glikogenu z wątroby:
Otrzymaną wątrobę (nr 1, m=10,1g) umieściłam w moździerzu i rozpoczęłam ucieranie z niewielkim dodatkiem piasku (ułatwił on rozcieranie). Gdy w moździerzu nie było już żadnych większych kawałków wątroby, rozpoczęłam stopniowe dodawanie kwasu trichlorooctowego, aby oddzielić glikogen od reszty wątróbki. Dodałam ok. 24 ml kwasu. Zawartość moździerza przeniosłam do probówek wirówkowych i odwirowałam przez 10 minut. Następnie ciecz znad osadu zawierającą glikogen przeniosłam do Falcona i dodałam 25 ml etanolu w celu wytrącenia glikogenu. Przeprowadziłam kolejne wirowanie, odrzuciłam supernatant, a osad przeniosłam do probówki Falcone i rozcieńczyłam do 30 ml.
Omówienie wykonanych prób: Reakcja skrobi i glikogenu z jodem:
Zasada: Skrobia i glikogen tworzą barwne kompleksy w reakcji z jodem. Zmiana odczynu środowiska oraz temperatury powoduje znikanie lub pojawianie się zabarwienia. Obserwacje:
Skrobia
Glikogen
Woda
+I2
Granatowy Brązowy Żółty
Temp rośnie
Odbarwienie Odbarwienie Brak zmian
Temp maleje
Granatowy Brązowy Brak zmian
+ NaOH
Odbarwienie Odbarwienie
Brak zmian
+HCl
Granatowy
Brązowy
Brak zmian
Wnioski:
Wzrost temperatury i odczyn zasadowy powodują zmiany strukturalne skrobi i glikogenu, które nie mogą wytworzyć kompleksu z jodem. Gdy temperatura spada, a odczyn jest obojętny lub kwaśny, kompleksy mogą istnieć.
Wytrącanie skrobi i glikogenu:
Zasada:
Badanie rozpuszczalności skrobi i glikogenu w etanolu i nasyconym roztworze siarczanu amonu.
Obserwacje:
Skrobia
Glikogen
Nasycony (NH4)2SO4 Zmętnienie Brak zmian
Etanol
Zmętnienie
Zmętnienie
Wnioski:
Etanol powoduje wytrącanie zarówno skrobi jak i glikogenu, natomiast jedynie skrobia jest w stanie wytworzyć wiązanie estrowe z resztą siarczanową.
Reakcja Molischa:
Zasada:
Dodatni wynik próby dają nie tylko cukry, ale również aldehydy i ketony. Reakcja opiera się na wytworzeniu pochodnych furfuralowych i ich kondensacji z -naftolem.


(…)

…:
Pod wpływem stężonego kwasu siarkowego polisacharydy ulegają hydrolizie do cukrów prostych. Otrzymane hydrolizaty posłużą mi do dalszych reakcji.
Reakcja Benedicta:
Zasada:
Jest to próba mająca na celu wykazanie właściwości redukcyjnych cukrów. Cukier redukuje miedź na drugim stopniu utlenienia do tlenku miedzi (I).
Obserwacje:
Galaktoza
Laktoza Sacharoza Skrobia Glikogen Sacharoza po hydrolizie
Skrobia po hydrolizie
Glikogen po hydrolizie
+ odczynnik Benedicta + wzrost temp.
Ceglasto-czerwony
Ceglasto-czerwony
Morski
Niebieski (bez zmian)
Niebieski (bez zmian)
Ciemno-pomarańczowy
Zielony
Niebieski (bez zmian)
Wnioski:
Tylko cukry proste wykazują właściwości redukujące. W tym doświadczeniu możemy zauważyć, iż glikogen nie uległ hydrolizie.
Próba Tollensa:
Zasada:
Redukcja jonów srebra na pierwszym stopniu…
… roztwór
Wnioski:
Mono i disacharydy ulegają tej próbie, natomiast polisacharydy nie wykazują właściwości redukujących. Tym razem spośród poddanych hydrolizie polisacharydów glikogen okazał się najlepiej rozłożonym cukrem, natomiast sacharoza i skrobia najgorzej.
Redukcja kwasu pikrynowego:
Zasada:
Jest to kolejna próba mająca potwierdzić właściwości redukujące cukrów. Reakcja polega na zredukowaniu…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz