Opracowanie zagadnień z genetyki populacyjnej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 812
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opracowanie zagadnień z genetyki populacyjnej - strona 1 Opracowanie zagadnień z genetyki populacyjnej - strona 2

Fragment notatki:

Talasemia jest spowodowana przez rozmaite mutacje które wypływają na syntezę hemoglobiny, skutkiem czego łańcuchy Hb są wadliwe - zredukowane lub nieobecne.
Dlaczego mimo działania doboru naturalnego utrzymują się allele warunkujące choroby genetyczne? - dobór przeciw allelom dominującym eliminacja TAK, przeciw allelom recesywnym NIE.
Allele recesywne utrzymują się nieujawnione w heterozygotach. Nawet całkowita eliminacja homozygot nie może doprowadzić do usunięcia allelu recesywnego.
Spadek częstości allelu recesywnego jest tym wolniejszy im mniejsza liczba alleli pozostała w populacji.
Mutacje odpowiedzialne za niektóre choroby genetyczne rozpowszechniły się dlatego, że chroniły przed innymi zakaźnymi chorobami. - osoby, które allel powodujący anemię sierpowatą odziedziczyły w 1 kopii, wykazują odporność na malarię,
- te zaś u których występuje 1 kopia allelu związanego z muskowiscydozą częściej przeżywały w przypadku zachorowań na cholerę. Muskowiscydoza - choroba genetyczna związana z zaburzeniem wydzielania gruczołów głównie trzustki w tym komórek gruczołach nabłonka wydzielających śluz (głównie oskrzeli) prowadzi do zwłóknieniowych zmian w trzustce i wątrobie oraz niewydolności układu pokarmowego i oddechowego. Jest najczęstszą choroba dziedziczną ludzi pochodzenia europejskiego 1/2000 dzieci.
Polimorfizm białych krwinek - leukocytów System HLA - system kodujący antygen zgodności tkankowej, obecne na powierzchni komórek i rozpoznawane jako własne lub obce limfocyty T. Antygeny rozpoznane jako obce dla organizmu wywołują reakcję prowadzącą do odrzucenia obcych tkanek i narządów.
Obecne znanych jest 100 antygenów z potencjalną liczbą co najmniej 30 mln genotypów.
Polimorfizm inny Substancja PTC, Rodzaje smaku słodki gorzki, słony, kwaśmy muami. Warianty czucia smaku PTC W większości populacji większości osobników to ci co czują smak PTC, ale częstość tych co go nie czują waha się do 5 % subsaharyjskiej Afryce do 40% w Indiach.
Wiele warzyw kapusiowatych np. kapusta brukuły brukselka gorczyca zawierają izotiocyjany. PTC czują gorzki smak tych warzyw i ich unikają - nadmierne spożycie upośledza metabolizm jodu co powoduje powiększenie tarczycy.
Zdolność do tolerancji laktozy Mleko zawiera cukier złożony - laktozę, który jest najważniejszym węglowodanem potrzebnym ssakom do wzrostu i rozwoju. Ale musi być on rozłożony do cukrów prostych - glukoza i galaktoza. Grupy ludzkie różnią się zdolnością do trawienia mleka - adaptacyjnej korzyści kiedy inny pokarm jest w niedostatku, U ssaków produkcja enzymu - laktazy kończy się po odstawienie od piersi u ludzi po ok. 2-5 roku życia.


(…)

… 2-20% czarni 70-77% mieszani 95-100%.
W dawnych czasach pomoc humanitarna wysyłała tony mleka w proszku do Azji i Afryki.
W epoce kamienia tj do rewolucji rolniczej mleko nie było dostępne w społecznościach zbieraczy i łowców.
Typ woskowiny usznej
Człowiek przejawia również zmienność genetyczną w typie woskowiny usznej która wystepuje w dwóch odmianach - żółtej lepkiej z duzą ilością lipidów…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz