Ogólna charakterystyka zbóż

Nasza ocena:

3
Pobrań: 574
Wyświetleń: 4270
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ogólna charakterystyka zbóż - strona 1 Ogólna charakterystyka zbóż - strona 2

Fragment notatki:

PRZEWODNOŚĆ CIEPLNA MASY ZIARNA: przenoszenie ciepła przez przechodzenie i konwekcje
współczynnik przewodności cieplnej jest to ilość ciepła jaka przechodzi w ciągu 1 godz przez warstwę zboża o grubości 1m i objętości 1m 3 , przy rożnej temp obu pow 1 0 C
do suszenia i przechowywania
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ : PSZENICA: zboże najbardziej wartościowe
przede wszystkim ze wzg na wart technol i skl chem
podziale:
oplewiona
nago ziarnkowa
w naszych war znaczenie zasadnicze maja głównie pszenice nagoziarniowe:
zwyczajna (Triticum vulgare)
twarda (T. durum)
angielska (T. turgiolum)
pszenica orkisz (oplewiona- T. spelta)
ŻYTO: uprawia się przede wszystkim gatunek Secale cereale tj żyto zwyczajne
poszczególne odmiany nie różnią się zasadniczo miedzy sobą, poza kształtem, wielkością kłosa, a także cechami hodowlanymi. ostatnio wyst różnice technologiczne
Amilo - b dobre
PSZENŻYTO: uważane głownie za roślinę paszowa
może być i powinna być wykorzystana w przetwórstwie żywnościowym
nazwa międzynarodowa Triticale
JEĘCZMIEŃ: najbardziej rozpowszechnione są 2 gat różniące się płodnością kłosów umieszczonych po 3 na każdym pięterku osadki kłosowej w tzw. trojaczki są to:
jęczmień wielorzędowy (mający wszystkie kłoski płodne, może być 6rzedowy, kłos zbity, równomiernie rozłożone kłoski, lub 4rzędowy mający czterograniaste ułożenie kłosków na osadce i luźniejszy kłos)
jęczmień dwurzędowy- mający płodne tylko kłoski środkowe
każdy z podgat wykazuje inne cechy, które są wykorzystane w przetwórstwie
OWIES: najbardziej rozpowszechnionym gat jest owies siewny (Avena Sativa), którego liczne odmiany są uprawiane
ziarno owsa jest optewidle, udziale okrywy w masie ziarna wynosi 25- 30%
KUKURYDZA: roślina trawiasta (Zea mays)
rozróżnia się kilka podgatunków, najważniejsze to:
zwykła (najczęściej uprawiana na suche ziarno)
cukrowa (uprawiana jako warzywo, spożywana w stanie świeżym)
pękająca (ziarno drobne, szkliste, rogowe, gładkie, podgrzane z dodat tłuszczu pęka, bielmo wydostaje się na zewn, wykorzystuje się do produkcji płatków, kaszy, pop-corn)
koński ząb (taki kształt, ziarno mączyste, głownie na cele paszowe)
PROSO: w Polsce uprawia się p. zwyczajne (Panicum miliaceum), które w zależności od kwiatostanu dzieli się na podgat:
zwisłe
skupione (najb rozpowszech)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz