ODOLEJANIE Woda do celów spożywczych i do zasilania kotłów musi być poddana odt łuszczeniu (nie może zawierać więcej niż 1-3 mg/l). Głównymi metodami odolejania s ą: * metoda mechaniczna - przepuszczanie wody przez odoliwiacze, tj. zbiorniki wype łnione koksem węglem aktywnym, watą drzewną. Oczyszczanie na węglu aktywnym w temperaturze 50-80 0C pozwala zmniejszy ć zaoliwienie do 0,3-1 mg/l. * metoda koagulacji - poniewa ż zawiesiny olejów mają charakter koloidów usuwa si ę je za pomocą koagulantów: siarczanów glinu lub żelaza w temperaturze 50 0C w ci ągu 1-2 godzin. * metoda elektrolityczna - ona polega na zastosowaniu elektrod żelaznych pod niskim napi ęciem zanurzonych w wodzie z dodatkiem soli. Przepływający pr ąd niszczy emulsje, koloidalne cząstki pobierają ładunki elektryczne i koaguluj ą, a tworzący się wodorotlenek żelaza (III) adsorbuje cz ąstki oleju i opada na dno. Tą metodą uzyskuje się spadek zawartości olejów do 0,5 mg/l.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)