Odolejanie wody - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1162
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Odolejanie wody - wykład - strona 1

Fragment notatki:

ODOLEJANIE      Woda do celów spożywczych i do zasilania kotłów musi być poddana  odt łuszczeniu (nie może zawierać więcej niż 1-3 mg/l). Głównymi metodami  odolejania s ą:    *  metoda mechaniczna  -  przepuszczanie wody przez odoliwiacze, tj. zbiorniki  wype łnione koksem węglem aktywnym, watą drzewną. Oczyszczanie na węglu  aktywnym w temperaturze 50-80 0C pozwala zmniejszy ć zaoliwienie do 0,3-1  mg/l.    *  metoda koagulacji  - poniewa ż zawiesiny olejów mają charakter koloidów  usuwa si ę je za pomocą koagulantów: siarczanów glinu lub żelaza w  temperaturze 50 0C w ci ągu 1-2 godzin.    * metoda elektrolityczna  - ona polega na zastosowaniu elektrod  żelaznych  pod niskim napi ęciem zanurzonych w wodzie z dodatkiem soli. Przepływający  pr ąd niszczy emulsje, koloidalne cząstki pobierają ładunki elektryczne i  koaguluj ą, a tworzący się wodorotlenek żelaza (III) adsorbuje  cz ąstki oleju i opada na dno. Tą metodą uzyskuje się spadek zawartości  olejów do 0,5 mg/l.  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz