Twardość i alkaliczność wody-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1106
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Twardość i alkaliczność wody-opracowanie - strona 1 Twardość i alkaliczność wody-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

WYBRANE PARAMETRY WODY
Twardość wody
stopień niemiecki - ilość wapnia i magnezu równoważna zawartości 10 mg CaO w 1 litrze wody
stopień francuski - odpowiada 10 mg CaCO3 w 1 litrze wody
stopień angielski - odpowiada zawartości 64,8 mg CaCO3 w 4,546 litrach wody
stopień międzynarodowy - wyraża ilość miligramorównoważników wapnia i magnezu w litrze wody (wynik miareczkowania 100cm3 badanej wody za pomocą roztworu odczynnika w cm3 wyraża od razu twardość w mval/l)
stopień amerykański - ilość miligramów CaCO3 w litrze wody
1 st. tw. = 10 mg CaO/l ; 10 mg/l /28 mg/mval = 0 357 mval/l np.: 12 st. tw. = 12 x 0,357 = 4,28 mval/l, 1 st. tw. = 0,357 mval/l czyli 1 st. tw. = 0.357 mval/l x mval = mg/l
Rodzaje twardości wody
węglanowa, często nazywana twardością przemijającą - powodowana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu
niewęglanowa, często zwana stałą - powodowana jest obecnością chlorków, siarczanów, krzemianów i inne.
ogólna lub całkowita, która jest sumą obydwu wymienionych wyżej
Wody miękkie - poniżej 8 st. tw. niem. “ średnie - “ 8 - 16 st. tw.
“ twarde - “ 16 - 30 st. tw.
“ b. twarde - powyżej 30 st. tw.
ALKALICZNOŚĆ WODY
Stosując konieczny dodatek NaOH lub Na2CO3 do wody kotłowej dla ochrony przed korozją należy pamiętać, że zasadowość ta musi być kontrolowana. W tym celu oznacza się: liczbę sodową ( LS) inaczej zwaną liczbą alkaliczną (LA). Na drodze praktycznej ustalono minimum alkaliów, zapobiegających korozji. Wynosi ono 0,4 mg/dm3
NaOH, lub 1,85 mg/dm3 Na2CO3. Ponieważ te substancje mogą się nawzajem zastępować, gdyż węglan w tych warunkach łatwo hydrolizuje do wodorotlenku w stosunku 1 : 4,5 - wobec tego można w wodzie kotłowej oznaczyć przez miareczkowanie zasadowość “p” i “m”, a stąd ilość węglanu i wodorotlenku.
KAMIEŃ KOTŁOWY
Wymagania jakościowe wody kotłowej określają producenci kotłów. Zależą one od konstrukcji kotła i rosną wraz z ciśnieniem. Woda kotłowa nie może powodować wytrącania się kamienia kotłowego, korozji oraz pienienia wody. Powodem powstawania kamienia kotłowego jest głównie obecność: węglanów, siarczanów, krzemianów, zawiesin, olejów w wodzie. W skład kamienia kotłowego wchodzą: trudno rozpuszczalne sole wapnia i magnezu, związki glinu, żelaza, związki organiczne, domieszki mechaniczne.
-kamień

(…)

… kotłowego jest głównie obecność: węglanów, siarczanów, krzemianów, zawiesin, olejów w wodzie. W skład kamienia kotłowego wchodzą: trudno rozpuszczalne sole wapnia i magnezu, związki glinu, żelaza, związki organiczne, domieszki mechaniczne.
-kamień węglanowy zawierający do 90% węglanu o przewodności 0,5-
5 kcal/m.h.oC
-kamień gipsowy o zawartości 50% CaSO4, 3 razy mniejsza przewodność cieplna
-kamień…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz