Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w żywności- wykład 20

Nasza ocena:

5
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1176
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w żywności- wykład 20 - strona 1 Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w żywności- wykład 20 - strona 2 Nowoczesne metody ograniczające wzrost drobnoustrojów w żywności- wykład 20 - strona 3

Fragment notatki:

Nowoczesne metody
ograniczające wzrost
drobnoustrojów w ywności
Wykład 20
Przyszłość!!!
Folie z tworzyw sztucznych (dopuszczone do
stosowania w przemyśle spo ywczym) z substancjami
przeciw drobnoustrojowymi.
Folie degradowalne z substancjami przeciw
drobnoustrojowymi do surowego mięsa i ryb oraz
surowych owoców i warzyw.
Powłoki jadalne z substancjami przeciw
drobnoustrojowymi (sera, wyrobów mięsnych,
surowych warzyw i owoców)
owoców).
1
Dopuszczone do stosowania w przemyśle
spo ywczym folie z tworzyw sztucznych
Polietylen o małej gęstości (LDPE)
Polipropylen
• Poliamid
• Polichlorek winylu – rozciągliwe folie
Wymagania co do stosowanych folii:
- Wytrzymałe mechanicznie,
- Oporne na działania czynników atmosferycznych
(temperatura, opady, promieniowanie, atmosfera
gazowa)
- Oporne na działanie mikro- i makroorganizmów
- Niska przepuszczalność pary wodnej i gazów
Osłonki/ błony jadalne
Grupa „opakowań”, które są spo ywane wraz
z ywnością i ulegają rozkładowi w przewodzie
pokarmowym.
W Polsce jadalne osłonki/ błony są otrzymywane
z kolagenu.
Podstawowym ich zastosowaniem jest zabezpieczenie
masy mięsnej przed wgniataniem się tekstylnej siatki
otaczającej materiał. Podczas wędzenia, osłonka łączy
się z mięsem tworząc warstwę jadalną.
Słu ą one do owijania szynek i ró nego typu wędlin
przeznaczonych do wędzenia.
2
Cechy funkcjonalne „jadalnych
osłonek”
Regulowanie przenikalności pary wodnej
i innych gazów z produktu do środowiska
i na odwrót.
Zatrzymywanie aromatów, składników
smakowych, itp.
Nośnik dodatków, takich jak barwniki,
przyprawy, przeciwutleniacze, substancje
przeciw drobnoustrojowe, dopuszczone do
drobnoustrojowe,
stosowania w przemyśle spo ywczym
plastyfikatory.
Biodegradowalne folie
mogą być otrzymywane z:
• polimerów izolowanych z materiałów
roślinnych i zwierzęcych,
• polimerów otrzymywanych przy udziale
drobnoustrojów,
• polimerów opakowaniowych
wytwarzanych na bazie surowców
naturalnych i surowców
petrochemicznych.
3
Polimery otrzymywane
z materiałów roślinnych i zwierzęcych,
które mogą być wykorzystane do
otrzymywania biodegradowalnych folii do
ywności
• Polisacharydy: skrobia, celuloza,
karragen, alginiany, chityna i chitozan,
• Białka: kolagen, kazeina, gluten
Biopolimery otrzymywane
przy udziale drobnoustrojów
dekstran,
pullulan,
gellan
guma ksantanowa
celuloza bakteryjna,
chityna i chitozan,
chitozan,
4
Biodegradowalne polimery
Polimery wytwarzane z
Polimery wytwarzane z
surowców naturalnych
surowców
petrochemicznych
• Skrobia
termoplastyczna
• Poliestry i kopoliestry
syntetyczne
• Kompozycje
(polikaprolakton, poliestry
polimerowoamidowe, kopoliestry
skrobiowe
• Materiały na bazie
• Biopoliestry
polialkoholu winylowego
• Materiały na bazie
celulozy
Podstawowym zadaniami „folii/ osłonek z substancjami
przeciw drobnoustrojowymi” do ywności jest:
Przedłu enie okresu wa ności produktu (poprzez
zabezpieczenie przed rozwojem mikroflory powodującej
psucie się ywności)
Zagwarantowanie bezpieczeństwa ywności ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz