Mikroflora opakowań

Nasza ocena:

3
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikroflora opakowań - strona 1 Mikroflora opakowań - strona 2

Fragment notatki:


Mikrobiologia  ywności – II rok Towaroznawstwo    Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków    Ć wiczenie 11   Mikroflora opakowa ń     Stopień zaka enia opakowań, szczególnie bezpośrednich, ma wpływ na jakość produktów. Zaka one  opakowania  wnoszą  do  produktu  mikroflorę,  której  część  mo e  powodować  zepsucia.  W  celu  usunięcia  mikroorganizmów,  opakowania  poddawane  są  myciu.  Efekt  mycia  określa  się  porównując  stopień  zaka enia  opakowania  przed  myciem  (A)  z  zaka eniem  po  myciu  (B).  Efekt  dezynfekcyjny  oblicza  się  ze  wzoru:  y  =  100  –  B/A  *  100%.  Dobrze  wykonane  mycie  usuwa  z  powierzchni  opakowania 99,99% drobnoustrojów.  Mikroflorę opakowań mo na określić czterema sposobami:  1)   Metoda popłuczyn – stosuje się ją do określania mikroflory małych opakowań szklanych lub  metalowych,  tj.  butelki,  słoje,  puszki,  konwie  itp.  Do  naczynia  wlewa  się  płyn  Ringera  w  ilości  1/20  objętości  naczynia,  a  następnie  po  zamknięciu  wytrząsa  25  razy  wzdłu   osi  poprzecznej  i  25  razy  wzdłu   osi  podłu nej.  Z  popłuczyn  robi  się  posiewy,  z  reguły  po  rozcieńczeniu; naczynia myte do 10 -2, a nie myte do  10 -4. Rodzaj u ytego do hodowli podło a zale y od  opakowania.  Do  opakowań  na  produkty  owocowe  stosuje się agar brzeczkowy. Do opakowań konserw  warzywnych i warzywno-mięsnych u ywa się agaru  od ywczego  z  glukozą,  do  opakowań  produktów  mięsnych  i  ryb  –  agar  od ywczy,  a  do  produktów  mleczarskich – agar bulionowy z mlekiem i laktozą.  Płytki  z  agarem  od ywczym  inkubuje  się  w  temp.  37C przez 48 godzin, a z agarem brzeczkowym – w  temp.  28-30C  przez  72  godziny.  Po  inkubacji  liczy  się kolonie i oblicza stopień zaka enia powierzchni,  podając  liczbę  komórek  na  1  cm 2  powierzchni.  W  prawidłowo umytych opakowaniach nie powinno być więcej ni  10 komórek na 1 cm 2.       2)   Metoda  bezpośrednia  (Richtera)  –  polega  na  hodowli  drobnoustrojów  na  badanej powierzchni. Metodę tę stosuje się do oznaczania zaka enia butelek  do  mleka.  Do  butelki  wlewa  się  15  ml  podło a  bulionowego  z  mlekiem  i  laktozą  z  dodatkiem  3%  agaru.  Butelkę  obraca  się  tak  aby  podło e  rozprowadzić po całej powierzchni wewnętrznej butelki. Inkubację prowadzi 

(…)

… płynu i wyciera dokładnie powierzchnię
ograniczoną szablonem. Tampon wrzuca się do kolbki z płynem, wytrząsa 2 minuty a z
otrzymanej zawiesiny wykonuje się rozcieńczenia i posiewa na płytki.
4) Metoda odciskowa – stosowana jest do oznaczeń zaka eń
opakowań typu papier, pergamin, folia, korki itp. Po wylaniu na
płytki podło a i po zestaleniu agaru, płytki wstawia się do
termostatu o temp. 55C na 1…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz