To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków Ć wiczenie 11 Mikroflora opakowa ń Stopień zaka enia opakowań, szczególnie bezpośrednich, ma wpływ na jakość produktów. Zaka one opakowania wnoszą do produktu mikroflorę, której część mo e powodować zepsucia. W celu usunięcia mikroorganizmów, opakowania poddawane są myciu. Efekt mycia określa się porównując stopień zaka enia opakowania przed myciem (A) z zaka eniem po myciu (B). Efekt dezynfekcyjny oblicza się ze wzoru: y = 100 – B/A * 100%. Dobrze wykonane mycie usuwa z powierzchni opakowania 99,99% drobnoustrojów. Mikroflorę opakowań mo na określić czterema sposobami: 1) Metoda popłuczyn – stosuje się ją do określania mikroflory małych opakowań szklanych lub metalowych, tj. butelki, słoje, puszki, konwie itp. Do naczynia wlewa się płyn Ringera w ilości 1/20 objętości naczynia, a następnie po zamknięciu wytrząsa 25 razy wzdłu osi poprzecznej i 25 razy wzdłu osi podłu nej. Z popłuczyn robi się posiewy, z reguły po rozcieńczeniu; naczynia myte do 10 -2, a nie myte do 10 -4. Rodzaj u ytego do hodowli podło a zale y od opakowania. Do opakowań na produkty owocowe stosuje się agar brzeczkowy. Do opakowań konserw warzywnych i warzywno-mięsnych u ywa się agaru od ywczego z glukozą, do opakowań produktów mięsnych i ryb – agar od ywczy, a do produktów mleczarskich – agar bulionowy z mlekiem i laktozą. Płytki z agarem od ywczym inkubuje się w temp. 37C przez 48 godzin, a z agarem brzeczkowym – w temp. 28-30C przez 72 godziny. Po inkubacji liczy się kolonie i oblicza stopień zaka enia powierzchni, podając liczbę komórek na 1 cm 2 powierzchni. W prawidłowo umytych opakowaniach nie powinno być więcej ni 10 komórek na 1 cm 2. 2) Metoda bezpośrednia (Richtera) – polega na hodowli drobnoustrojów na badanej powierzchni. Metodę tę stosuje się do oznaczania zaka enia butelek do mleka. Do butelki wlewa się 15 ml podło a bulionowego z mlekiem i laktozą z dodatkiem 3% agaru. Butelkę obraca się tak aby podło e rozprowadzić po całej powierzchni wewnętrznej butelki. Inkubację prowadzi
(…)
… płynu i wyciera dokładnie powierzchnię
ograniczoną szablonem. Tampon wrzuca się do kolbki z płynem, wytrząsa 2 minuty a z
otrzymanej zawiesiny wykonuje się rozcieńczenia i posiewa na płytki.
4) Metoda odciskowa – stosowana jest do oznaczeń zaka eń
opakowań typu papier, pergamin, folia, korki itp. Po wylaniu na
płytki podło a i po zestaleniu agaru, płytki wstawia się do
termostatu o temp. 55C na 1…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)