To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Aseptyka - postępowanie mające na celu dążenie do jałowości pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia drobnoustrojów do określonego środowiska, np. otwartej rany operacyjnej. Antyseptyka (gr. anti – przeciw sepsis – gniciu, dosłownie: zapobieganie gniciu ) – postępowanie odkażające, mające na celu niszczenie drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych, w zakażonych ranach. W przeciwieństwie do dezynfekcji, antyseptyka nie dotyczy odkażania przedmiotów. Pasteryzacja - zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura technika konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów. Tyndalizacja polega na trzykrotnym ogrzewaniu jałowionego podłoża w temp. 100oC przez 30 min, co 24 godz. W czasie pierwszego ogrzewania zabite zostają formy wegetatywne, a przetrwalniki zostają zaktywowane do kiełkowania, w wyniku działania wysokiej temperatury i obecności pewnych związków organicznych. Proces ten jest możliwy dzięki pozostawieniu jałowionego materiału w temp. pokojowej przez około 24 godz. Następne ogrzewanie zabija kiełkujące przetrwalniki (które utraciły ciepłooporność). Trzecie ogrzewanie zabija ewentualne formy wegetatywne powstałe po opóźnionym kiełkowaniu. Ponieważ tyndalizacja opiera się na zjawisku kiełkowania przetrwalników, stosować ją możemy tylko do substancji umożliwiających ten proces, a więc zawierających określone związki organiczne. W ten sposób jałowi się stężone roztwory cukrów, witamin, aminokwasów, itp. Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
(…)
….
Obecność soli, cukrów i białek wpływa na ogół jako czynnik ochronny, a więc zmniejszający
szkodliwe działanie temperatury. Nie jest również obojętne stężenie jonów wodorowych
i ciśnienie osmotyczne podłoża. Obniżenie pH poniżej 5 i podwyższenie powyżej 8
znacznie skraca czas śmierci cieplnej przetrwalników laseczki tężca.
Przebieg sterylizacji jest również uzależniony od ilości bakterii w wyjaławianym…
… laseczki wąglika składa się z
kwasu glutaminowego. Otoczki pomagają ochraniać bakterię przed fagocytozą. Zawierają
wodę, która chroni bakterię przed wysuszeniem. One także zamykają dostęp bakteriofagom i
najbardziej hydrofobowym toksycznym materiałom, takim jak detergenty.
Ściana komórkowa gram+ i gram – (różnice w budowie)
Ściana komórkowa utrzymuje kształt komórki i chroni ją przed skutkami zmian…
… jest zewnętrzną błoną złożoną z
lipopolisacharydów, fosfolipidów, lipoproteidów i białek. Fosfolipidy występują głównie w
wewnętrznej warstwie zewnętrznej błony, a lipoproteidy łączą zewnętrzną błonę z
peptydoglikanem. Warstwa lipopolisacharydowa zawiera duże ilości jonów wapnia, co czyni
ją odporną na działanie lizozymu. Komórki bakterii Gram-ujemnych o usuniętej ścianie
komórkowej nazywamy sferoplastami…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)