Metody ilościowe, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1260
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Metody ilościowe, sem VI - strona 1

Fragment notatki:

Metody ilościowe w analizie sensorycznej
1.Metody skalowania - służą ilościowemu wyrażaniu zróżnicowania jakości. Polegają na ocenie określonej cechy produktu przy użyciu skali obejmującej kilka lub kilkanaście stopni natężenia danej cechy a)skale: werbalne, liczbowe, graficzne (liniowe), standardów, b)skale punktowe, c)metoda kolejności. Skale werbalne - skale składające się z serii pojęć opisujących daną cechę jakościową Skale liczbowe - zamiast określeń słownych stosuje się liczby. Istnieją też skale kombinowane webalno-liczbowe. Zakres skali liczbowej zawiera od 5 do 11 stopni. Zazwyczaj skale są 7 lub 9-stopniowe. Stosowanie większych skal wymaga dobrze wyszkolonego panelu.
Skale graficzne (liniowe) - odcinek prostej o określonej długości (najczęściej 10-15 cm) z zaznaczonymi (lub nie) końcami, podzielony na równej długości odcinki (lub tylko z zaznaczonym środkiem skali) Skale standardów - skale, w których poszczególnym stopniom odpowiadają odpowiednie standardy odniesienia, np. skala twardości minerałów, skala kolorów przy doborze farb.
Skale punktowe - ujmują w jedną liczbę wszystkie oceniane oddzielnie cechy. Liczba ta wyraża kompleksowo jakość ogólną badanego produktu. W skali punktowej: każdy stopień powinien odpowiadać odmiennemu poziomowi jakości, uchwytnemu dla oceniającego, każdemu punktowi skali powinna odpowiadać jednoznaczna słowna definicja, liczba punktów skali powinna być ograniczona (≤ 11), dla rutynowych oznaczeń zalecana jest skala 5-punktowa, wszystkie cechy powinny być oceniane na skali o jednakowej liczbie punktów. Metoda kolejności - stosowana jako metoda uzupełniająca dla innych metod. Może być stosowana nawet przez osoby nieprzeszkolone. Polega na uporządkowaniu próbek wg podanej cechy, zgodnie ze wzrostem jej natężenia.
2.Określenie zmian w czasie (Time-Intensity) - polega na ocenie w sposób ciągły intensywności natężenia wrażenia w krótkich przedziałach czasowych. Czas liczony jest od momentu umieszczenia próbki w ustach aż do zaniku wrażenia (5-45 s). ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz