Kontrola i sterowanie jakością przy produkcji butelek

Nasza ocena:

5
Pobrań: 350
Wyświetleń: 1015
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kontrola i sterowanie jakością przy produkcji butelek - strona 1 Kontrola i sterowanie jakością przy produkcji butelek - strona 2 Kontrola i sterowanie jakością przy produkcji butelek - strona 3

Fragment notatki:

Kontrola i sterowanie jakością przy produkcji butelek szklanych
1. WSTĘP
Szkło w życiu człowieka od najdawniejszych przebadanych czasów odgrywało wielką rolę, odgrywa obecnie i będzie bez wątpienia odgrywało ją w przyszłości. Opakowania szklane spełniają czołową rolę przy zabezpieczaniu pożywienia - drugiej podstawowej potrzeby człowieka. Występują one w postaci pojemników różnego kształtu, wymiarów, pojemności i barwy służąc z wielkim powodzeniem do długoterminowego, nawet wieloletniego przechowywania i dalekiego transportu produktów spożywczych i używek. O przydatności decyduje chemiczna odporność, tj. dostateczna objętość szklanych ścianek pojemnika w stosunku do zawartej w nim substancji. Ze względu na zastosowanie opakowań szklanych istotną rolę odgrywa ich jakość. Zależy ona z całą pewnością od sporządzenia mieszaniny surowców szklarskich, rodzaju stosowanych materiałów ogniotrwałych oraz od przebiegu temperatury podczas procesu topnienia i formowania. Cały proces produkcyjny od momentu przygotowania surowców poprzez wytapianie masy szklanej, formowanie i odprężanie butelek po pakowanie i magazynowanie podlega kontroli jakościowej osób obsługujących maszyny i urządzenia znajdujące się w dziale produkcji. Bardzo wiele zależy tu o kwalifikacji i doświadczenia personelu, który dokonuje oględzin zewnętrznych i badania zgodnie z obowiązującymi normami państwowymi lub branżowymi. Dużą rolę odgrywa też kontrola przebiegu procesu technologicznego sprowadzająca się do badania surowców i półfabrykantów, formy i materiałów pomocniczych oraz parametrów technologicznych procesu. Wytwarzając różnego rodzaju wyroby szklane często mamy do czynienia z sytuacją, że część z nich nie spełnia stawianych im wymagań. Zwykle też jest tak, że wady, które powodują zaklasyfikowanie określonych wyrobów do braków, są różne i powodowane przez rozmaite przyczyny. Za wadliwe uważa się butelki z: niejednorodnością szkła,
asymetrycznością pionową,
zbyt cienkim dnem,
pęknięciami w główce,
zbyt grubym dnem,
rysami na korpusie,
pęcherzami w szkle,
odpryskami szkła,
niewykształconą wklęsłością dna,
pionowymi pęknięciami w szyjce.
2. CEL I ZAKRES PRACY
Opracowanie wykonano w celu dobrania odpowiednich metod kontroli i sterowania jakością, które można wykorzystać do procesu produkcyjnego butelek szklanych.

(…)

… Topnienie masy
W tym stadium procesu produkcji butelek szklanych w wyniku przemian chemicznych i fizycznych przebiegających w wysokiej temperaturze z mieszaniny surowców szklarskich otrzymuje się mamę szklana przydatną do formowania wyrobów. W czasie wytapiania szkła z surowców odbywają się różne reakcje i procesy. Można tu wyróżnić takie procesy jednostkowe jak reakcje w fazie stałej między poszczególnymi surowcami, tworzenie się soli podwójnych i różnych krzemianów, dysocjację węglanów, powstanie łatwo topliwych eutektyk i stopów krzemianów, rozpuszczenie się w powstałym roztopie nieprzereagowanych ziaren piasku i w wyniku tego tworzenie się szkła, klarowanie i ujednorodnienie powstałej masy szklanej, w końcu studzenie jej do odpowiedniej temperatury, w której masa szklana ma żądaną lepkość pozwalającą…
…, wytrzymałość na rozrywanie 3.5 - 9.0 kG/mm2, a odporność na nagłe zmiany temperatury waha się w przedziale 100 - 200 C0.
4. OPIS ZASTOSOWANYCH NARZĘDZI JAKOŚCI
4.1 Diagram Pareto-Lorenza Opiera się on na stwierdzonej empirycznie prawidłowości, że w przyrodzie, technice, działalności człowieka itp. 20% przyczyn decyduje o 80% skutków. Zidentyfikowanie tych przyczyn pozwala na wyznaczenie kierunków działań…
… wyrobu, która trwała dwa miesiące, skontrolowano 5 partii towaru (łącznie 3000 sztuk) i w 428 sztukach butelek zaobserwowano wady. Na podstawie zanotowanych danych stworzono arkusz oceny wadliwości produktu, przeprowadzono analizę częstotliwości występowania wad oraz stworzono diagram Pareto-Lorenza i wykres przyczynowo-skutkowy Ishikawy.
6.1 Arkusz oceny wadliwości produktu
Poniżej zamieszczony arkusz…
… na korpusie butelki
8
1.88
415
96.96
7.
Pęcherze w szkle
7
1.64
422
98.60
8.
Odpryski szkła 3
0.71
425
99.31
9.
Niewykształcona wklęsłość dna
2
0.46
427
99.77
10.
Pęknięcia w szyjce
1
0.23
428
100
Łącznie 428
Łącznie 100
Wykres 1. Diagram Pareto - Lorenza Wykres 2. Wykres przyczynwo - skutkowy Ishikawy 1

… wapiennej o zawartości Fe2O3 do 0.1% i dolomitu o zanieczyszczeniu Fe2O3 do 0.1% .Do wytapiania szkła oprócz surowców podstawowych używa się substancji, które spełniają rolę środków klarujących i przyspieszających topnienie. Niezbędne jest też przygotowanie stłuczki szklanej obcej, która powinna być czysta i mieć skład chemiczny przybliżony do topionych szkieł oraz jednakową barwę. Nie może zawierać…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz