KONSERWACJA I PIELĘGNACJA ZIARNA PRZED I W CZASIE MAGAZYNOWANIA: obejmuje wszystkie zabiegi stosowane dla polepszenia jakości, utworzenia dużych i jednorodnych partii, podniesienia trwałości
stosowane zabiegi:
*czyszczenie ziarna
*suszenie *wietrzenie w celu obniżenia wilg i temp napowietrzania (ważne dla ziarna siewnego)
*sortowanie wg wielkości (dla potrzeb kasz i piwowarstwa)
*mycie (usuniecie zarodków śnieci)
*gazowanie (usuniecie i suszenie szkodników)
SPOSOBY PRZECHOWYWANIA ZIARNA: w stanie wysuszonym do 15% wilg
przy przechowaniu ziarna wilg: w obniżonej temp, w próżni, w atmosf gazów obojętnych, przy zast środków chem
WŁAŚCIWOŚCI STOSOWANYCH METOD: -WADY: ciężko obniżyć temp do - 4 0 C, ziarno mało przewodzi ciepło
w atmosf gazów obojętnych wyprowadzić powietrze i wprowadzić azot, CO 2 , musi być szczelna komora
zastosowanie środków chem metoda prosta, powoduje przedłużenie trwałości, ogranicza zużycie na cele siewne np. zw na bazie rtęci
SUSZENIE ZIARNA: ziarno traktujemy wys temp, działa na wartości ziarna, potem nadaje się na pasze ziarno technologiczne- są enzymy, które są podatne na temp, nie jest obojętna
stosuje się rożne metody suszenia:
suszenie konwekcyjne (przekazywanie ciepła niezbędnego do odparowania wody, bezpośrednio do ziarna z powietrza, gazów spalinowych, wskutek ciągłego lub okresowego stykania się. Jest najbardziej rozpowszechniona, prosta konstrukcja, łatwość eksploatacji)
suszenie kontaktowe (przekazywanie ciepła od nagrzanej pow, powstaje różnica temp)
suszenie promieniowe (przekazywanie ciepła w formie promieniowania podczerwonego, żarówki o mocy 250 i 500 wat, wypełniane azotem, argonem i nicią wolframowa lub płyty ceramiczne ogrzewane prądem, mała przenikalność ogranicza zastosowanie)
suszenie sublimacyjne (czyli w stanie zamrożonym, jest najdoskonalsza, szczególnie do materiałów ulęgających silnym, niekorzystnym zmianom podczas suszenia, droga)
suszenie chemiczne (stosuje się w połączeniu i innymi sposobami, przed suszeniem nasyca się naturalnym stężonym roztworem soli, droga)
suszenie dielektryczne (działa susząco poprzez szybko zmieniające się pole elektryczne)
odwadnianie absorbentami stałymi (stosuje się w niektórych procesach, szybka rehydratacja)
ZATOSOWANIE TEPMERATURY ZALEŻY OD: gatunku zboża (ilość białka ma wpływ i tak o 5 0 C wyższa dla żyta)
ilość wody (możemy usunąć 5-6%)
przeznaczenie ziarna (pasza- najwyższa, ziarno technologiczne- niższa, na cele siene- jeszcze niższa, do słodu, kiełkowanie- niższa)
(…)
… z wielkością ziarna 30-400C
jęczmień browarny, zboża siewne, kiełkowanie do 350C
PRZYGOTOWANIE ZIARNA DO PRZEMIAŁU:
masa zbożowa przechowywana w magazynie przemłynarskim wymaga dalszej obróbki, mającej doprowadzić do:
usunięcia luźnych zanieczyszczeń org i miner
usunięcia niektórych części ziarna (zarodki, części okrywy- łuski, zarodka)
nadaniu ziarnu odpowiedniej do wymagań procesu przemiału, kondycji…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)