Trzcina cukrowa - strona 16

Historia Gospodarcza - notatki

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • dr hab. Małgorzata Maria Słodowa-Hełpa
  • Historia Gospodarcza
Pobrań: 1715
Wyświetleń: 4858

Pojawiają się takie pojęcia jak feudalizm, dualizm gospodarczy (agrarny), kapitalizm handlowy, system folwarczno-pańszczyźniany, kapitalizm wolnokonkurencyjny, rewolucja przemysłowa, rewolucja agrarna, kapitalizm monopolistyczny. Opisana jest także historia gospodarki Polski, Europy i świata w XXw....

Historia gospdarcza MSG - wykład

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • dr Piotr Miodunka
  • Historia Gospodarcza
Pobrań: 2478
Wyświetleń: 2821

niewolników, prowadziły ekstensywną uprawę tytoniu, trzciny cukrowej, a później bawełny. Poza różnicami...

Testy Polska w UE

  • Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie
  • dr Małgorzata Czermińska
  • Polska w Unii Europejskiej
Pobrań: 1526
Wyświetleń: 4760

Strefa wolnego handlu- jest to najniższa forma integracji. Kraje te zniosły cła i ograniczenia w handlu wzajemnym NAFTA ,CEFTA ,EFTA(1960)-4 kraje ,które nie są w Unii(Norwegia, Lichtenstein, Szwajcaria i Islandia.).Zniosły cła ale na towary przemysłowe, na niektóre towary rolne cła pozostały. ...

Geografia fizyczna świata

  • Uniwersytet Gdański
  • dr Edmund Pieczonka
  • Geografia gospodarcza
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1071

GEOGRAFIA FIZYCZNA ŚWIATA ŚWIAT Szelf - zanurzona część platformy kontynentalnej Części świata dzielą się na kontynenty lub kontynenty się dzielą - jak kto woli Nazwy własne są niezmienne: np.: Zatoka Bengalska i Morze Arabskie zasadniczo się nie różnią a jest inna nazwa. Najdłuższa rzeka świ...

Przechowywanie żywności

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr inż. Bożena Sosnowska
Pobrań: 357
Wyświetleń: 3626

doc zajmuje 24 strony i zawiera materiał związany z przechowywaniem żywności. Jest to część przedmiotu opakowalnictwo i przechowywanie żywności, który prowadzi dr inż. Bożena Sosnowska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Materiał zawiera takie zagadnienia jak: cele i zadania przechowalnict...

Jakość i bezpieczeństwo żywności-wykłady

  • Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
  • prof. dr hab. Teresa Fortuna
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
Pobrań: 581
Wyświetleń: 5852

Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...

Geografia fizyczna świata (31 stron)

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Geografia ekonomiczna
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1001

GEOGRAFIA FIZYCZNA ŚWIATA ŚWIAT Szelf - zanurzona część platformy kontynentalnej Części świata dzielą się na kontynenty lub kontynenty się dzielą - jak kto woli Nazwy własne są niezmienne: np.: Zatoka Bengalska i Morze Arabskie zasadniczo się nie różnią a jest inna nazwa. Najdłuższa rzeka świ...

Historia gospodarcza - wykłady

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • dr Zofia Bik
  • Historia Gospodarcza
Pobrań: 168
Wyświetleń: 3402

niewolników, prowadziły ekstensywną uprawę tytoniu, trzciny cukrowej, a później bawełny. Poza różnicami...

Lokalizacja firm - wykłady

  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • prof. dr hab. Jurij Stadnytski
  • Zarządzanie przedsiębiorstwem
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1757

Ponadto, notatka traktuje także o takich tematach jak: przykład uzasadnienia optymalnego miejsca lokalizacji przedsiębiorstw ? ich optymalnej zdolności produkcyjnej, czynniki lokalizacji przedsiębiorstw, postęp nauki i techniki a lokalizacja przedsiębiorstw, fenomen miast w lokalizacji przedsiębior...

Polimery syntetyczne i naturalne - wykład

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
  • Praca inżynierska
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1218

ZBIGNIEW FLORJAÑCZYK ∗) , MACIEJ DÊBOWSKI, EL¯BIETA CHWOJNOWSKA, KRZYSZTOF £OKAJ, JUSTYNA OSTROWSKA Politechnika Warszawska Wydzia³ Chemiczny ul. Noakowskiego 3, 00-664 Warszawa Polimery syntetyczne i naturalne w nowoczesnych materia³ach polimerowych ∗∗ ) Autorzy dedykuj¹ publikacjê Pani Profesor M...