Prowitamina - strona 5

note /search

Żywność modyfikowana genetycznie

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Zagrożenia bezpieczeństwa międzynarodowego
Pobrań: 889
Wyświetleń: 2548

prowitaminy A, co równa około 3,6 kg ryżu, którego waga po ugotowaniu wyniesie 9 kg. Oznacza...

Lipidy i pochodne

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Biochemia
Pobrań: 497
Wyświetleń: 2597

osiem jednostek izoprenylowych (C40), naleŜą do nich karotenowce (np. β-karoten jako prowitamina...

Rodzaje masaży - wykład

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kosmetologia pielegnacyjna
Pobrań: 469
Wyświetleń: 2086

. Są one bogate w fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Na skórę działają...

Projekt produkcji pieczywa

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 1435
Wyświetleń: 7441

, czyli prowitaminy A. Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu, a marchew żółtawa - pięć razy mniej...

Mleko i jego przetwory

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 448
Wyświetleń: 2506

-witamina A (akseroftol) -prowitamina A (karotenoidy) -witamina D (D2 -ergokalcyferol, D3 -cholekalcyferol...

Przemysł owocowo-warzywny - cele

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 462
Wyświetleń: 1757

. - najważniejsze to karoteny - decydują o barwie licznych owoców i warzyw , stanowią prowitaminę a. karoten...