Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia żywności
- stosowanie substancji bakteriobójczych (preparatów na bazie kwasu nadoctowego, nadtlenku wodoru, podchlorynu...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
- stosowanie substancji bakteriobójczych (preparatów na bazie kwasu nadoctowego, nadtlenku wodoru, podchlorynu...
(aniony nadtlenkowe, nadtlenek wodoru, rodniki wodorotlenowe, tlen syngletowy). Czynniki modyfikujące...
enzymów hydrolitycznych) oraz zależne od tlenu - eksplozja tlenowa (aniony nadtlenkowe, nadtlenek wodoru...
(aniony nadtlenkowe, nadtlenek wodoru, rodniki wodorotlenowe, tlen syngletowy). Czynniki modyfikujące...
glutationu: - uczestniczy w rozkładzie nadtlenku wodoru, r. katalizowana przez peroksydazę glutationową. 2G...
żelazo ● Przeprowadza detoksykację (np. leków, etanolu, nadtlenku wodoru i in.), unieczynnia hormony...
funkcję w organizmie - w reakcji katalizowanej przez oksydazę ksantynową powstaje nadtlenek wodoru...
można w jej trakcje dodać kilka kropli nadtlenku wodoru. W niektórych wypadkach spopielenie próbki prowadzi...
- rozkładają nadtlenek wodoru -oksygenazy - katalizują proces wbudowania O2 w cząsteczkę -hydroksylazy...
1 Technologia chemiczna organiczna zajmuje się wytwarzaniem produktów związanych z codziennością: tworzyw sztucznych, kosmetyków, barwników, detergentów. Głównie przetwarza się surowce kopalne oraz surowce naturalne (odnawialne). W technologii chemicznej organicznej można wyodrębnić cztery ...