Przeciwciała
Immunoglobuliny (przeciwciała):
Białka o masie ≥ 150kDa
Są produkowane w odp humoralnej na określony antygen, do którego są przestrzennie dopasowane i z którymi wiążą się (reagują) w sposób swoisty.
2 łań ciężkie H
2 łań lekkie L- zewnętrzne
+ między łańcuchami wiązania dwusiarczkowe
Miejsce wiązania antygenu: po str N-końcowej łańcucha lekkiego i ciężkiego (na górze) Każda cząsteczka przeciwciała ma 2 msca wiązania antygenu.
Działając enzymami np. papainą udowodniono, że są 2 obszary:
Fab- odp za interakcję przeciwciał z antygenem. Występują tam 2 miejsca wiązania antygenu (cząsteczka dwuwartościowa).
Fc- fragment krystalizujący odp za właściwości biologiczne (interakcje przeciwciał z receptorami występującymi na komórkach gospodarza. W przeciwciale jako opsonina:
Fc fragment z antygenem
Fab z receptorami komórek żernych
Na monocytach i makrofagach znajdują się również receptory zmiatacze. Rozpoznają lipoproteidy o niskiej gęstości, anionowe polisacharydy np. Siarczan chondroidyny
Fosfolipidy
Umożliwiają fagocytom usuwanie z organizmu:
Drobnoustrojów
Endotoksyn bakteryjnych
Komórek apoptycznych.
Fagocyty pochłaniają również komórki, w tym drobnoustroje poprzez receptory wiążące składniki macierzy zewnątrzkomórkowej np. fibronektynę (np. mykobakterie czy gronkowce wiążą fibronektynę, dla której receptory są obecne na fagocytach).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)