HACCP (HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT) ANALIZA RYZYKA I KONTROLA PUNKTÓW KRYTYCZNYCH
- jest to systemowe postępowanie mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka występowania tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.
HACCP opiera się na 6 zasadach:
Określanie krytycznych punktów i kontroli
Ustalenie wartości krytycznych
Ustalenie sposobu monitorowania parametrów kontrolnych
Ustalenie działań korygujących (podejmowanych, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie założonych parametrów w krytycznych punktach kontroli)
Ustalenie procedur weryfikacji potwierdzających skuteczność systemu.
Opracowanie dokumentacji systemu HACCP uwzględniającej wszystkie procedury i zapisy odpowiednie do działań wynikających z zasad systemu.\
Procesy produkcyjne i wytwórcze
Proces produkcyjny
Proces badania rozwoju
- rozpoznanie potrzeb klienta
- finansowanie prac rozwojowych
- opracowanie strategii
- przygotowanie produkcji
- przygotowanie zasobów
Proces wytwórczy
Proces dystrybucji i obsługi klienta
- przygotowanie produktów do dystrybucji
- dystrybucja produktów
- opieka serwisowa
-recykling i regeneracja
-obsługa cyklu życia produktu
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)