Żywność genetycznie modyfikowana Mówiąc krótko jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości. Uzyskane w ten sposób pożywienie jest bardziej odporne na wirusy, gnicie, grzyby, poprawia smak produktu i na pewno zdecydowanie piękniej wygląda na sklepowej półce.
ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
odporność na działanie szkodników;
wyższe plony z upraw;
niższe koszty produkcji;
dłuższy okres trwałości produktów;
większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
WADY:
najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na antybiotyki;
oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)