To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Dział V Gleby napływowe Powstają w wyniku erozyjno – sedymentacyjnej działalności wód ze spływów powierzchniowych i rzecznych. Wody te transportują cząstki glebowe rozmywanych utworów glebowych i osadzają je w miejscach, gdzie zmniejsza się energia przepływu. Podczas transportu następuje segregacja przenoszonego materiału wg wielkości i masy cząsteczek. Bliżej przepływającej wody osadzają się ziarna grubsze, a i wolniejszy jest przepływ i dalej do głównego nurtu, osadzają się części drobniejsze. Wody rzeczne transportują także materiał rozmyty w wyniku erozji rzecznej, bocznej i dennej nurtu rzecznego. Osady ze zmywów deluwialnych oraz przesortowane przez wody rzeczne aluwia, a także namuły morskie osadzane w zatokach są utworami macierzystymi gleb napływowych. V A Gleby aluwialne Tworzą się w okresach przyboru wody. Unoszone są wówczas znaczne ilości zawiesiny a gdy wody występują z brzegów i zalewają dolinę osadzają naniesiony materiał glebowy. Części grubsze osadzają się bliżej koryta a materiał drobniejszy transportowany jest dalej i osiada w rozwidleniach nadrzecznych. Przy ujściach wielkich rzek tworzą się osady delt. Typy: V A 1. Mady rzeczne V A 2. Mady morskie Mady rzeczne wyścielają współczesne taras zalewowe i osady delt. Podtypy: a) mady właściwe A – AC – G b) mady próchniczne A – AC – CG c) mady brunatne A – Bbr – C Cechy i właściwości: budowa warstwowa profilu miąższość warstw waha się od kilku mm do kilkudziesięciu cm warstwy zróżnicowane pod względem uziarnienia i pod względem intensywności zabarwienia (jaśniejsze mineralne, ciemniejsze warstwy próchniczne) zawartość próchnicy 1 – 6% w dolnej części profilu często pojawia się oglejenie odczyn zwykle obojętny lub zasadowy przeważająca ilość warstw o zbliżonym składzie granulometrycznym pozwala określić gatunek mady Gatunki mad: 1) mady bardzo lekkie – do 10% części spławianych 2) mady lekkie – 11 – 20% części spławianych 3) mady średnie – 21 – 35% części spławianych 4) mady ciężkie – 36 – 50% części spławianych 5) mady bardzo ciężkie - 50% części spławianych Mady bardzo lekkie oraz ciężkie i bardzo ciężkie użytkowane są przeważnie jako łąki i pastwiska. Mady lekkie i średnie próchniczne i brunatne użytkowane są ako grunty orne. Ogólna powierzchnia: ponad 180000ha Dział VII Gleby antropogeniczne Tworzą się pod wpływem intensywnej działalności człowieka. Naturalny układ czynników środowiska ulega przeobrażeniu:
(…)
… intensywne nawożenie organiczne (komposty, torf, odpady z gospodarstw domowych,
obornik, gnojówka, itp.)
intensywne nawożenie mineralne, wapnowanie
głęboka uprawa mechaniczna
wprowadzenie warstw obcego materiału do profilu glebowego
zabiegi agromelioracyjne (nawadnianie)
Zabiegi te oddziałują na w przypowierzchniowej warstwie profilu glebowego. Pierwotne poziomy ulegają
całkowitemu przeobrażeniu i gleba nabiera cech wyjątkowo korzystnych z punktu widzenia żyzności i
produkcyjności.
Poziom akumulacyjny osiąga 40 -60cm
Wysoka zawartość próchnicy
Znaczna zasobność w składniki pokarmowe głównie fosfor i wapń
Stopień wysycenia kompleksu sorpcyjnego kationami o charakterze zasadowym powyżej 50%
Trwała struktura gruzełkowata
Właściwy układ stosunków powietrzno – wodnych
W rzędzie kulturoziemnych wyróżnia się:
Typy: VII A 1. Hortisole
Są to gleby ogrodowe. Poziom próchniczny sztucznie kształtowany przez człowieka za pomocą zabiegów
agrotechnicznych. W wyniku przeprowadzonych zabiegów zmienia się bio – organiczno – mineralny skład
gleby.
Gleby te są morfologicznie podobne do czarnoziemów lub czarnych ziem, ale są one pochodzenia
antropogenicznego.
VII A 2. Rigosole (gleby regulówkowe)
Gleby typologicznie przeobrażonymi wskutek regulówki lub głębokiej uprawy mechanicznej, bądź
wprowadzenia warstw obcego materiału do profilu glebowego. Zabiegi te zmieniają właściwości
morfologiczne i biofizyko - chemiczne wyjściowego profilu glebowego. Pierwotne następstwo poziomów
ulega zniekształceniu lub przeobrażeniu pod wpływem świadomej działalności człowieka. Rigosole dzieli się
wg typologii…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)