Etapy opracowania nowego produktu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 917
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Etapy opracowania nowego produktu - strona 1 Etapy opracowania nowego produktu - strona 2

Fragment notatki:

Etapy opracowania nowego produktu : Badania rynkowe
Określenie specyfikacji produktu
Poszukiwanie/rozważanie pomysłów
Wybór koncepcji produktu
Opracowywanie receptur/próby techn./ocena produktów
Opracowanie procesu wytwarzania
Produkcja próbna
Strategia wprowadzenia produktu na rynek
Badanie przyjęcia produktu na rynku
Badania rynkowe Współczesny konsument/trendy
Zorientowanie raczej na jakość/wartość, rzadziej cenę
Postrzeganie składników/walory zdrowotne
Bezpieczeństwo
Wygoda, minimum czasu/wysiłku
Zwyczaje zakupów
Cechy produktów
Atrakcyjny wygląd, barwa
Smakowitość
Tekstura/konsystencja
Świeżość
Unikalność produktu
Wygoda/opakowanie
Adresowanie produktów do konkretnych grup konsumentów
Produkty: etniczne, dla dzieci
Żywność: organiczna, funkcjonalna
Czynniki wpływające na decyzję zakupu - mięsa (preferencje konsumenckie):
Barwa
Wygląd (widoczny tłuszcz)
Wygląd ogólny
Zapach
Pochodzenie ( bad. wet.)
Ekspozycja (sklep, bazar)
Media (BSE)
Preferencje gatunku mięsa: 39% drób, 30% wieprzowina
Określenie specyfikacji produktu Specyfikacja produktu
Charakterystyka organoleptyczna (smakowitość, wygląd, barwa, tekstura/konsystencja, soczystość, wygląd na przekroju, podatność na plastrowanie, etc.)
Skład chemiczny/kaloryczność produktu
Określenie surowców i składników receptury
Gramatura
Rodzaj opakowania
Termin przydatności do spożycia
Zdefiniowana specyfikacja wg
Wzorca produktu
Zamówienia partnera handlowego
Naśladowania produktu na rynku (bestseller)
Poszukiwanie/rozważanie pomysłów obserwacja rynku i analiza deklarowanych potrzeb konsumentów (targi, podróże, internet, literatura techniczna, etc.)
postęp technologiczny/specjalistyczne firmy (składników, osłonek, opakowań, maszyn i urządzeń) i ich działy R&D
specjalistyczne instytucje badań i opracowywania nowych produktów
bazy danych/postęp technologiczny dla określonych branż (np. Food Research Association)
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz