To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Etapy fermentacji metanowej : 1. faza I - hydroliza : rozkładanie polimerów organicznych do związków o budowie prostszej, 2. faza II - acidogeneza (fermentacja kwaśna): z produktów powstałych w czasie hydrolizy wytwarzane są kwasy karboksylowe (mrówkowe, walerianowe, propionowe), 3. faza III - acetogeneza : powstawanie octanów z glukozy (heterotrofy) lub z CO2 i wodoru (autotrofy), 4. faza IV - metanogeneza : produkowanie metanu z octanu lub z CO2 i wodoru przez bakterie metanowe. Z 1grama substancji organicznej uzyskać można 0,5dm3 biogazu, na który składają się: metan: 40 - 80%, CO2: 20 - 55%, siarkowodór: 0,1 - 5,5%, ilości śladowe wodoru, tlenku węgla, azotu i tlenu. Powstały w ten sposób przefermentowany osad mieszany jest następnie z wapnem, be zmniejszyć ilość zawartych w nim bakterii. Fermentacja metanowa w zależności od warunków (głowie temperatury) zachodzi w trzech typach: 1. fermentacja psychrofilna - w kompostowniach naturalnych: temperatura: 20 - 25 ºC, czas trwania: 2 - 3 miesiące, tak powstający biogaz nie jest ujmowany i stanowi zanieczyszczenie atmosfery (podobnie jak w przypadku odgazowywania biernego); 2. fermentacja mezofilna : temperatura: 30 - 40ºC, czas trwania: ok. 1 miesiąca, w zamkniętych komorach fermentacyjnych, pomimo konieczności podgrzewania komory fermentacyjnej, typ ten posiada dodatni bilans energii 3. fermentacja termofilna : temperatura: powyżej 40 ºC, czas trwania: ok. ½ miesiąca 15 - 20 dni), w komorach zamkniętych przy ujemnym bilansie energetycznym. Kompostowanie dynamiczne - praca kilkuetapowa: 1. oddzielenie części nieużytkowej, 2. zmieszanie odpadów organicznych z masą strukturotwórczą, 3. rozdrobnienie do ø 150mm, 4. kompostowanie w bioreaktorze trwające do 2 tygodni w wyniku którego otrzymujemy gotowy kompost. Kompostowanie mobilne i kontenerowe Stosowane w przypadku osiedli i mniejszych aglomeracji. Zalety: - zmniejszenie potrzebnej powierzchni terenu, - zmniejszenie uciążliwości zapachowej, - zmniejszenie zagrożeń higieniczno - sanitarnych, - regulacja wydajności, - łatwość przemieszczania, - możliwość zautomatyzowania procesu kompostowania. Wady: - problem napowietrzania masy, - problem opróżniania kontenera. Kompostowanie w brykietach (brykiet o masie ~ 20kg): wykorzystywanie domowych odpadów organicznych i odpadów zielonych, bardzo czysty kompost, powstaje doskonały nawóz do ogródków przydomowych (produkcja żywności).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)