Czynniki środowiska kształtujące metabolizm - Oksydazy ziemniaka

Nasza ocena:

5
Pobrań: 889
Wyświetleń: 4648
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Czynniki środowiska kształtujące metabolizm - Oksydazy ziemniaka - strona 1 Czynniki środowiska kształtujące metabolizm - Oksydazy ziemniaka - strona 2 Czynniki środowiska kształtujące metabolizm - Oksydazy ziemniaka - strona 3

Fragment notatki:

GRZEGORZ RUT. Notatka składa się z 15 stron.
ĆWICZENIA NR 1 ENZYMY Ćwiczenie nr 1
Oksydazy ziemniaka Tabela 1
Próbówka Odczynnik chemiczny Obserwacje Wnioski 1
1% fenol
Kolor substancji zmienia się na szaro-bury
Następuje utlenienie pirokatechiny do hinolu. Utlenienie poprzez oksydazy
2
pirokatechina
Kolor substancji zmienia się na ciemno pomarańczowy
Nastąpiło utlenienie do benzochinonu
3
pirogallol
Kolor substancji zmienia się na słomkowy ( piwny)
Nastąpiło utlenienie do purpurogaliny Wnioski: Najłatwiej reakcji enzymatycznej ulega roztwór z pirokatechiną o czym świadczy szybkie zabarwianie się próbki na ciemne kolory ( spowodowane powstawaniem coraz to bardziej kondensowanych chinonów). Fenol (zawierający jedną grupę wodorotlenową) oraz pirogallol ( zawierający trzy grupy wodorotlenowe) muszą najpierw ulec przekształceniu do pirokatechiny, dlatego też zabarwienie bardzo wolno ulega zmianie.
Tabela 2 Tkanka ziemniaka Obserwacja Nie zalana wodą
Ziemniak marszczy się, zewnętrzna warstwa ziemniaka ciemnieje. Zalana wodą
Nie zmienia swojej postaci
Wnioski: . Ziemniak który nie został zalany woda zmarszczył się i zmienił swoje zabarwienie ponieważ nastąpiło utlenienie. Chinony powstają przez utlenianie.
Ćwiczenie nr 2 Peroksydazy Obserwacje: Wydzielają się banieczki gazu. Na dole probówki zrobił się ciemny osad. Powstał granatowy osad. Wnioski:  Peroksydazy nie przenoszą wodoru na tlen.  Nadtlenek wodoru nie jest rozkładany lecz wykorzystywany w reakcjach utlenienia wielu substratów np. fenoli, amin aromatycznych. W doświadczeniu sprawdzamy jak wpływa nadtlenek wodoru na reakcje katalizowane przez peroksydazy. 
Tabela 3
próbówka Dodany odczynnik Obserwacje 1
1% fenol
30% nadtlenek wodoru
roztwór bezbarwny, wydziela się gaz
2
pirokatechina
roztwór czerwony, wydziela się gaz
3
pirogallol
żółty roztwór pieni się, wydziela się gaz
Wnioski: Najszybciej przebiegała reakcja enzymatyczna dla probówek z pirokatechiną i pirogallolem, natomiast próba z fenolem nadal przebiegała wolno, co było spowodowane koniecznością przekształcenia fenolu w pirokatechinę.


(…)

… nadtlenku wodoru jest udział w jego rozkładzie do wody i tlenu (aktywność katalazowa). Po zagotowaniu zawartości probówek zawierających wyciąg z ziemniak oraz kawałki liści nie zaobserwowano wydzielania się tlenu (brak piany). Powodem jest denaturacja białka enzymu spowodowana wysoką temperaturą. Ćwiczenie nr 4 Amylazy
Tabela 5
Próbówka
Skład roztworów
Czas*
[min]
Kleik skrobiowy
[ml]
H2O
[ml]
Amylazy
[ml]
Całkowita objętość roztworu
[ml]
2
3
6
8
10
1
2
0
4
6
+/-
+
+
+
+
2
2
2
2
6
+
+
+
+
+
3
2
3
1
6
+
+
+
+
+
4
2
3,5
0,5
6
+
+
+
+
+
,,+” intensywne
„ ” brak
,,+/-” wątpliwości
Wnioski: Zmiana ilość wody oraz amylazy wpływały na zabarwienie roztworu.
Upływający czas również wpływał na barwę.
Wraz ze wzrostem ilości wody i jednocześnie ze zmniejszaniem ilość amylazy zmieniało się zabarwienie (od jasno filetowego przechodziło do ciemno granatowego).
Im dłuższy czas oczekiwania zabarwienie zmieniało się od zielono żółtego do granatowego.
Ćwiczenie nr 5 Wpływ temperatury na działanie amylaz
Tabela 6
Temp. [oC]
Barwa
Czas [min]
2
4
6
8
10
0
Czarny
Czarny
Granat
Niebiesko - granatowy
Granat
25
Czarny
Czarny
Niebieski
Niebiesko - fioletowy
Fioletowy
40
Ciemny granat
Ciemny granat
Niebiesko - fioletowy…
… D-glukoza oraz powstaje szeroka grupa produktów, w których zawarta jest więcej niż jedną cząsteczka glukozy, są to di-sacharydy takie jak np. maltoza czy dekstryny itp. Na proces hydrolizy bardziej podatna jest amyloza, czyli polimer nierozgałęziony. Hydroliza jest to reakcja stopniowa. W pierwszym etapie następuje rozpad wiązań wodorowych między łańcuchami polimeru, który połączony jest ze wstępną…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz