Aktywność enzymatyczna- zadania

Nasza ocena:

3
Pobrań: 357
Wyświetleń: 2303
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Aktywność enzymatyczna- zadania - strona 1 Aktywność enzymatyczna- zadania - strona 2 Aktywność enzymatyczna- zadania - strona 3

Fragment notatki:

Doświadczenie 1.
β-amylaza z nasion zbożowych.
Wstęp teoretyczny:
Amylaza to enzym hydrolityczny, rozkładający polisacharydy do cząsteczek dwucukru maltozy. U większości kręgowców amylaza wydzielana jest wyłącznie przez trzustkę, natomiast u człowieka także przez gruczoły ślinowe. Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.
Spotykane są trzy rodzaje amylaz:
α-amylaza β-amylaza γ-amylaza W organizmie człowieka stwierdzono obecność dwóch odmian amylazy, a mianowicie α oraz γ. β-amylaza hydrolizuje amylopektynę (część skrobi). Wynikiem jest powstanie cząsteczki maltozy. Enzym ten występuje miedzy innymi w nasionach zbóż.
Materiały:
wyciąg z nasion
płyn Lugola
0.5% roztwór skrobi
Odczynnik Benedicta
Wykonanie:
Do 6 ponumerowanych probówek odmierzamy po 0,7 ml wody i 1 ml roztworu skrobi. Do probówki nr 1 dodajemy 0,3 ml zagotowanego i oziębionego wyciągu z nasion, do pozostałych po 0,3 ml niezagotowanego wyciągu z nasion, mieszamy. Probówkę nr 2 nie inkubujemy tylko od razu wstawiamy do wrzącej łaźni wodnej na ok 5 minut w celu przerwania reakcji. Pozostałe probówki wstawiamy do łaźni o temp. 37ºC na czas podany w tabelce. Po upływie podanego czasu wyjmujemy kolejne probówki i dokładnie zagotowujemy we wrzącej łaźni wodnej (ok 5 minut). Oziębiamy, zawartość każdej z probówek podzielimy na 2 części; w jednej przeprowadzamy próbę Benedicta, natomiast w drugiej próbę Lugola.
Obserwacje:
Numer próby
Czas inkubacji (min)
Próba Benedicta
Próba Lugola
1
60
Niebieskie zabarwienie,
Brak osadu.
Fioletowe zabarwienie.
2
0
Brunatne zabarwienie,
Widoczny osad.
Niebieskie zabarwienie.
3
10
Brunatne zabarwienie,
Widoczny osad.
Różowe zabarwienie.
4
20
Brunatne zabarwienie,
Widoczny osad.
Różowe zabarwienie.
5
40
Brunatne zabarwienie,
Widoczny osad.
Jasno różowe zabarwienie.
6
60
Brunatne zabarwienie,
Widoczny osad.
Brak zabarwienia.


(…)

…, że im dłuższy czas inkubacji roztworów w temperaturze 37ºC tym więcej skrobi rozkłada się pod wpływem β-amylazy do cukrów prostych.
Zadanie 2.
Próba benzydynowa.
Wstęp teoretyczny:
Peroksydazy to grupa enzymów katalizujących utlenianie nadtlenkiem wodoru różnych substratów.
Badając aktywność peroksydazy jako odczynnika użyto benzydynę Jest to substancja rakotwórcza, należąca do diamin aromatycznych. Utleniona…
….
W obecności peroksydazy benzydyna ulega utlenieniu przez nadtlenek wodoru do difenochinonodiiminy, która kondensując z cząsteczką zredukowanej benzydyny tworzy błękit benzydynowy. Zadanie 3.
Oksydaza polifenolowa w wyciągu z ziemniaka.
Wstęp teoretyczny:
Oksydaza polifenolowa umożliwia przenoszenie elektronów na tlen, uczestniczy w przemianach metabolicznych komórki. Źródłem tego enzymu będzie wyciąg…
…, wody, buforu octanowego, roztworu skrobi, roztworu sacharozy.
W probówce nr 4 roztwór enzymu zagotowałyśmy przed dodaniem pozostałych składników.
Próby inkubujemy w temperaturze pokojowej przez 30 min.
Po tym czasie zawartość probówek zobojętniamy roztworem węglanu sodu (wobec papierka lakmusowego) i wykonujemy próbę Benedicta.
Obserwacje:
Numer
próby
Enzym
(ml)
Woda
(ml)
Bufor
(ml)
Skrobia
(ml…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz