Charakterystyka czynników produkcji rolniczej- ćwiczenie 1

Nasza ocena:

5
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Charakterystyka czynników produkcji rolniczej- ćwiczenie 1 - strona 1

Fragment notatki:

Ćwiczenie 1 – Charakterystyka czynników produkcji rolniczej
Czynniki produkcji: - przyrodnicze, ekonomiczne (natura, człowiek)
- wewnętrzne, zewnętrzne (gospodarstw, otoczenie)
Wszelkie cechy gospodarstwa i otoczenia
wywierające wpływ na proces produkcji
Przyrodnicze, zewnętrzne czynniki produkcji (klimat):
- temperatura: 5–8oC,
1oC = 14 dni weget,
dobry klimat – okopowe, kukurydza
185–225 dni okres uweget,.
100 m npm. = 0,6oC = 8 dni weget. ,
niekorzystny klimat – zboża rośl. pastewne
początek weget: 3 do 12oC,
pełny rozwój: 13 do 15oC,
przerwanie weget: 40oC,
wymarzanie: -15 do –20oC
- opad atmosferyczny:
- 400–500mm – centrum
- zboża
500–600 mm,
maj, czerwiec 80–100 mm
dużo opadów – rośliny pastewne, UZ
900–1200mm – góry
- okopowe
600–700 mm
lipiec
mało opadów – zboża
- pastewne
700–800 mm
wschody i cały okres weg.
- okres wegetacyjny: średnia temperatura 5oC, okres wegetacyjny trwa 185–225 dni
- rośliny poplonowe 80–100 dni weget.
- zboża jare
115–140
- zboża ozime
130–150 dni weget. (290–300 dni z zimą.)
- okopowe
160–200
Wpływają na: -dobór rośli (np. według długości okresu wegetacji)
- organizację produkcji (krótki okres weg. = spiętrzenie prac, wzrost zapotrzebowania na pracę)
Ekonomiczne, zewnętrzne czynniki produkcji:
1. - Stosunki ludnościowe: ludność rolnicza (-), ludność pozarolnicza (+)
- Odległości od miejsc zbytu i zaopatrzenia:
2.
- dalsze miejsca zbytu i zaopatrzenia.:
- odległość od ośrodków miejskich
3.
- odległość od zakładów przetwórstwa rolnego
4.
- dogodność komunikacyjna (poprzez 2 i 3)
- bliższe miejsca zbytu i zaopatrzenia:
5.
- odbiór produktów rolniczych i zaopatrzenie w środki produkcji:
- 2–3% dochodu/km
- średnia odległość = 0,7 (zlewnia mleka lub odbiór produktów o dużej masie)
0.2 (sklep wiejski, centrum handlowe)
0,1 (stacja kolejowa)
l  0,7 lm  0,2 ls  0,1 lk


(…)

… mm
wschody i cały okres weg.
- okres wegetacyjny: średnia temperatura 5oC, okres wegetacyjny trwa 185–225 dni
- rośliny poplonowe 80–100 dni weget.
- zboża jare
115–140
- zboża ozime
130–150 dni weget. (290–300 dni z zimą.)
- okopowe
160–200
Wpływają na: -dobór rośli (np. według długości okresu wegetacji)
- organizację produkcji (krótki okres weg. = spiętrzenie prac, wzrost zapotrzebowania na pracę…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz