To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
1.CHARAKTERYSTYKA POŁOŻENIA GOSPODARSTWA (ZEWNĘTRZNE
WARUNKI DLA PRODUKCJI ROLNEJ)
Czynniki produkcji rolnej – wszelkie cechy gospodarstwa i jego otoczenia oddziaływujące
na przebiegające w nim procesy produkcyjne. Dzielimy je na przyrodnicze i ekonomiczne.
Czynniki przyrodnicze dotyczą warunków naturalnych panujących w gospodarstwie,
natomiast czynniki ekonomiczne są związane z wszelkiego typu działalnością człowieka w
danym gospodarstwie.
Czynniki prod. rol. dzielimy także na zewnętrzne (nie związane z gospodarstwem) oraz
wewnętrzne(ściśle związane z gosp.)
Do zewnętrznych czynników przyrodniczych zaliczamy:
a) wysokość i rozkład temperatur
Ma istotny wpływ na plon. Każda roślina posiada indywidualne wymagania temperaturowe,
przy których osiąga max wzrost. Stąd rośliny pastewne i zboża (szczególnie owies) wolą aurę
chłodniejszą, a okopowe cieplejszą.
Średnia temp:
Góry i Suwałki
5C
Tarnów i Dony Śląsk 8 C
Polska 5-8 C
Średnia temperatura ma ścisły związek z okresem wegetacyjnym. 1 C to zmiana okresu
wegetacyjnego o 14 dni. Dla temp 5 C okres wegetacyjny to 185 dni a dla 8 C 225 dni.
Wzrost wysokości o 100 m podwyższa temp o 0,6 C co odpowiada 8 dniom okresu
wegetacyjnego.
b) Opady atmosferyczne i ich rozkład .
Dla obszaru centralnej Polski wynoszą 400 - 500mm, dla gór 900-1000mm. Zboża potrzebują
500-600, rośliny okopowe 600-700mm, a pastewne 700-800mm.
Miesięczne potrzeby wodne roślin:
Okopo
Paste
we
wne
40-50
40-50
60
V
70-80
50-60
90-120
VI
70-90
70
80-100
VII
40-70
80-90
90-120
VIII
-
80-90
80-90
IX
-
60-70
m-ce
Zbożą
IV
c) okres wegetacyjny
Okres wegetacyjny jest to ilość dni z temperaturą powyżej 5 C. Najniższe wymagania mają
rośliny poplonowe 80-100dni, zboża 160-200 dni. Okres wegetacyjny ma wpływ na
rozplanowanie pracy, organizacje i dobór roślin na tym samym obszarze w różnym czasie.
Czynniki ekonomiczne zewnętrzne :
- stosunki ludnościowe(wpływ na efektywność i prawidłowość pracy)
- bliskość ośrodków miejskich
- bliskość zakładów przemysłu rolnego
- warunki komunikacyjne
- odległość od punktu zbytu i zaopatrzenia (zwiększenie tej odległości powoduje
zmniejszenie dochodu o 2-3 %)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)