Cechy ziemi - wykład.

Nasza ocena:

5
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1505
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Cechy ziemi - wykład. - strona 1 Cechy ziemi - wykład. - strona 2 Cechy ziemi - wykład. - strona 3

Fragment notatki:

Cechy ziemi: - niezniszczalność,
- nieprzemieszczalność,
- niepomnażalność (ograniczone zasoby),
- przestrzenność
RYZYKO PRODUKCJI W ROLNICTWIE Ryzyko występuje we wszystkich dział. gosp. W rolnictwie jest ono jednak szczególnie duże ze względu na silne uzależnienie prod. rolniczej od war. przyrodniczych (szczególnie klimatycznych), a także ze względu na niemożność przyjęcia stałych cen na prod. rolnicze i środki do prod. rolnej
Najogólniej możemy wyróżnić stopniowania ryzykownych sytuacji:
- wiedzy doskonałej - możemy przewidzieć koszty i przychody
- ryzyko
- niepewność
syt. 1 w ogóle się nie zdarza w praktyce
Syt. 2 występuje gdy rolnik może przewidywać wielkość prod. i kosztów z pewną dozą prawdopodobieństwa dokonuje pewnych rachunków, wykorzystując posiadaną wiedzę i doświadczenie.
Prawdopod. Uzyskania określonej prod. lub poniesienie określonej straty można ustalić jednym z 2 sposobów:
- a priori (z góry) jeśli zna się cechy danej zbiorowości
- statystycznie (następczo) gdy można przebadać określone zdarzenia, które już miały miejsce
lub da się na raz: np. przewidzieć liczbę cieląt mających się urodzić o danym okresie
muszą być spełnione warunki:
- dostatecznie duża liczba obserwacji
- zdarzenia powtarzające się w populacji
- niezależność zdarzeń
syt. 3 niepewność to ryzyko niemierzalne, nie da się go ująć liczbą i nie można wstawić do rachunku.
Ryzykiem można sterować dążyć do jego zmniejszenie np. przez siew roślin bardziej odpornych, dopasowanych do warunków klim-gleb gospodarstwa (UR), można się ubezpieczyć
Ryzyko występuje z różnych przyczyn i w różnych formach
Mantojfel - 4 rodzaje ryzyka:
- przyrodniczo- techniczne -(niekorzystne, nietypowe warunki klimatyczne - spadek plonów poniżej normy, którym nie da ise zapobiec - np. susza)
- technologiczne - wtedy gdy rozwój nauki umożliwia wykorzystanie nowych metod nie do końca sprawdzonych dla ludzi nie zostali do niej dostatecznie przygotowani - osiąga się gorsze wyniki, wprowadzenie nowej technologii powinno być poprzedzone dokładnym sprawdzeniem i przyuczeniem ludzi
- ryzyko organizacyjne związane jest w znacznym stopniu z różnymi zmianami jakie zachodzą w gospod.
- w strukturze org. (zbliżone do zmian w technologii prod. - szerszy zasięg, zwykle obejmują całą jednostkę)
- zmiany systemu zarządzania (np. zmiana właściciela gospod.)
- zwykle wzrost wykonawstwa od szczebla wykonującego decyzję - powoduje mniej dokładne wykonanie decyzji - większe zniekształcenie informacji (ryzyko zmniejszenia efektów prod.)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz