B R O W A R Technologia produkcji: 1.Surowce-woda, drożdże, słód, chmiel 2. Procesy –produkcja brzeczki, odfermentowanie (drożdże) leżakowanie filtracja napełnianie (obciąg) Charakterystyka ścieków: Ścieki z przygotowania słodu-0,6-0,8–m3/100kgsłodu- żółtobrunatne, pienią się, zagniwają Ścieki z warzelni, fermentacji, leżakowania, rozlewni i myjni to23% Ścieki umownie czyste to wody pochłodnicze– ok. 65%,-0,1-0,5 m3/hl Charakterystyka ścieków ogólnych : pH-4,2-10,8 Zawiesinaog–104-870mg/dm3 BZT5-320–4400mg/dm3 Nog–11-112mg/dm3 Ilość ścieków 20 do 30 w stosunku do ilości produkowanego piwa Np. 100 000 hl piwa rocznie to 800m3wody dziennie z czego 11% to straty bezzwrotne (brzeczka,lód, odparowanie) Jednostkowe zużycie wody –0,4-0,8 m3/hl piwa Jednostkowy zrzut ścieków –0,25 –0,6 m3/hl piwa Jednostkowy ładunek BZT 0,3 –0,6 kg/hl piwa Stosunek ChZT/BZT 1,5-1,8 Wpływ ścieków z browaru na; Odbiornik–wysokie BZT-deficyt tlenu, -bakterie nitkowate, -zawiesiny na dnie zbiornika (młóto,drożdże) -procesy gnilne–odór Kanalizacja-zagniłe niszczą beton, Odkładanie zawiesin Technologia podczyszczania 1.Kraty,sita,filtry–do usuwania stłuczki szklanej!!!, etykiet,wysłodzin 2.Koagulacja,flotacja,sedymentacja–zanieczyszczenia głównie w postaci rozpuszczonej!! 3.Neutralizacja-środki myjące gł odczyn alkaliczny–CO2 1g BZT-31,2m mola CO2 4.Biologiczne podczyszczanie - systemy aerobowe-napowietrzane zbiorniki wyrównawcze-35- 50% - systemy anaerobowe-małe zużycie energii i możliwy jej odzysk z produkcji metanu 0,3–0,35 m3 na 1 kg BZT w tym 80% to metan Reaktory„Upflow”,systemy dwustopniowe(I zakwaszenie i II metanizacja), NAPOWITRZENIE WTÓRNE Oczyszczanie ścieków browarniczych 1.oczyszczanie w stawach-napowietrzane,obciążenie objętością=0,025-0,03 kg/m3 d+ staw doczyszczający o 1d zatrzymania, 1 m2/MR = 10m2/hl piwa d 2.metody jednostopniowe z osadem czynnym,niskobociązonym
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)