Browar - omówienie zagadnienia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1813
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Browar - omówienie zagadnienia - strona 1 Browar - omówienie zagadnienia - strona 2 Browar - omówienie zagadnienia - strona 3

Fragment notatki:

B R O W A R    Technologia produkcji:   1.Surowce-woda,  drożdże,   słód,  chmiel  2. Procesy –produkcja brzeczki,  odfermentowanie (drożdże)  leżakowanie   filtracja   napełnianie (obciąg)    Charakterystyka ścieków:   Ścieki z przygotowania słodu-0,6-0,8–m3/100kgsłodu- żółtobrunatne, pienią się, zagniwają  Ścieki z warzelni, fermentacji, leżakowania, rozlewni i myjni  to23%  Ścieki umownie czyste to wody pochłodnicze– ok. 65%,-0,1-0,5  m3/hl      Charakterystyka ścieków ogólnych :  pH-4,2-10,8  Zawiesinaog–104-870mg/dm3  BZT5-320–4400mg/dm3  Nog–11-112mg/dm3  Ilość ścieków  20 do 30 w stosunku do ilości produkowanego piwa  Np. 100 000 hl piwa rocznie to 800m3wody dziennie z czego 11%  to straty bezzwrotne (brzeczka,lód, odparowanie)  Jednostkowe zużycie wody –0,4-0,8 m3/hl piwa  Jednostkowy zrzut ścieków –0,25 –0,6 m3/hl piwa  Jednostkowy ładunek BZT 0,3 –0,6 kg/hl piwa  Stosunek ChZT/BZT 1,5-1,8  Wpływ ścieków z browaru na;  Odbiornik–wysokie BZT-deficyt tlenu,  -bakterie nitkowate,  -zawiesiny na dnie zbiornika (młóto,drożdże)  -procesy gnilne–odór  Kanalizacja-zagniłe niszczą beton,  Odkładanie zawiesin    Technologia podczyszczania   1.Kraty,sita,filtry–do usuwania stłuczki szklanej!!!,  etykiet,wysłodzin   2.Koagulacja,flotacja,sedymentacja–zanieczyszczenia głównie  w postaci rozpuszczonej!!   3.Neutralizacja-środki myjące gł odczyn alkaliczny–CO2   1g BZT-31,2m mola CO2  4.Biologiczne podczyszczanie   - systemy aerobowe-napowietrzane zbiorniki wyrównawcze-35- 50%   - systemy anaerobowe-małe zużycie energii i możliwy jej  odzysk z produkcji metanu 0,3–0,35 m3 na 1 kg BZT w tym  80% to metan Reaktory„Upflow”,systemy dwustopniowe(I  zakwaszenie i II metanizacja), NAPOWITRZENIE WTÓRNE    Oczyszczanie ścieków browarniczych   1.oczyszczanie w stawach-napowietrzane,obciążenie  objętością=0,025-0,03 kg/m3 d+ staw doczyszczający o 1d  zatrzymania,   1 m2/MR = 10m2/hl piwa d   2.metody jednostopniowe z osadem  czynnym,niskobociązonym ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz