To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
TEMAT: Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego metodą chromatografii cienkowarstwowej. CEL ĆWICZENIA: Cel ćwiczenia jest sprawdzenie czy popularne produkty spożywcze, takie jak pepsi, coca-cola, kawa czy herbata, zawierają kofeinę. ZASADA WYKONANIA ĆWICZENIA: Około 20 ml napoju Pepsi twist, a pozostałe grupy tę samą ilość Coca-coli, kawy lub herbaty, umieszczamy w kolbie płaskodennej, a następnie dodajemy 15 ml dichlorometanu (DCM) oraz 15 ml Nach. Przygotowaną mieszaninę wytrząsamy przez 5 minut. Następnie mieszaninę przenosimy do rozdzielacza i wytrząsamy przez kolejne 5 minut. Oddzielamy dolną warstwę organiczną, którą następnie przenosimy do wcześniej przygotowanej kolby płaskodennej. Do pozostałej w rozdzielaczu warstwy wodnej dodajemy 20 ml DCM i ponownie ekstrahujemy, ok. 5-10 minut. Warstwy organiczne łączymy i osuszamy nas Na2SO4. Nie osuszamy całkowicie, lecz tak by została pewna ilość roztworu. Po 15 minutach przesączamy roztwór do kolby okrągłodennej i usuwamy rozpuszczalnik pod obniżonym ciśnieniem. Jeśli otrzymałybyśmy osad to należałoby rozpuścić go w 5 ml DCM, jednak my zostawiłyśmy niewielką ilość zagęszczonego roztworu w kolbie okrągłodennej. Tak przygotowany roztwór nanosimy na uprzednio przygotowaną płytkę TLC (o wymiarach 10 x 10 cm) z indykatorem UV. Na płytkę nanosimy dodatkowo roztwór herbaty, Coca- coli, kawy oraz wzorzec tj. roztwór kofeiny w DCM. Wzorzec naniosłyśmy w stężeniu odpowiadającym dwukrotnej objętości roztworu wzorcowego. Płytkę chromatograficzną umieszczamyyy w komorze chromatograficznej, którzawieraaukładdd rozwijający: octan etylu : heksan: kwas octowy (80 : 20 : 1; v/v/v). Po rozwinięciu płytki suszymy ją pod wyciągiem, uprzednio zaznaczając czoło fazy ruchomej. Płytkę umieszczamy w świetle lampy UV ( dł. fali = 254 nm). Zaznaczamy wszystkie widoczne plamki. Po wykonaniu ćwiczenia należy obliczyć współczynniki Rf i porównać je z wzorcem. OBLICZANIE WSPÓŁCZYNNIKA RETENCJI (Rf): Rf= A/B gdzie: Rf- współczynnik retencji A- droga migracji danego składnika B- całkowita droga przebyta przez fazę ruchomą 1. Wzorzec kofeiny, dwukrotna objętość roztworu wzorcowego. Rf= 1,1/7,7= 0,143 2. Pepsi Twist (nasze) Rf = 1,1/ 7,9 = 0,139 3. Herbata Rf = 1/8,3 = 0,12 4. Coca-coca 5. Kawa 6. Kawa 7. Pepsi Twist Dla produktów 4-7 nie możemy wyznaczyć współczynnika retencji Rf, ponieważ nie można było wyznaczyć czoła fazy ruchomej.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)