Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1883
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego - wykład - strona 1 Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego - wykład - strona 2

Fragment notatki:

TEMAT: Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego metodą chromatografii                              cienkowarstwowej.  CEL ĆWICZENIA:  Cel ćwiczenia jest sprawdzenie czy popularne produkty spożywcze, takie jak  pepsi, coca-cola, kawa czy herbata, zawierają kofeinę.  ZASADA WYKONANIA ĆWICZENIA: Około 20 ml napoju Pepsi twist, a pozostałe grupy tę samą ilość Coca-coli, kawy lub herbaty,  umieszczamy w kolbie płaskodennej, a następnie dodajemy 15 ml dichlorometanu (DCM) oraz 15  ml Nach. Przygotowaną mieszaninę wytrząsamy przez 5 minut. Następnie mieszaninę przenosimy  do rozdzielacza i wytrząsamy przez kolejne 5 minut. Oddzielamy dolną warstwę organiczną, którą  następnie przenosimy do wcześniej przygotowanej kolby płaskodennej. Do pozostałej w  rozdzielaczu warstwy wodnej dodajemy 20 ml DCM i ponownie ekstrahujemy, ok. 5-10 minut.  Warstwy organiczne łączymy i osuszamy nas Na2SO4. Nie osuszamy całkowicie, lecz tak by została  pewna ilość roztworu. Po 15 minutach przesączamy roztwór do kolby okrągłodennej i usuwamy  rozpuszczalnik pod obniżonym ciśnieniem. Jeśli otrzymałybyśmy osad to należałoby rozpuścić go  w 5 ml DCM, jednak my zostawiłyśmy niewielką ilość zagęszczonego roztworu w kolbie  okrągłodennej. Tak przygotowany roztwór nanosimy na uprzednio przygotowaną płytkę TLC (o  wymiarach 10 x 10 cm) z indykatorem UV. Na płytkę nanosimy dodatkowo roztwór herbaty, Coca- coli, kawy oraz wzorzec tj. roztwór kofeiny w DCM. Wzorzec naniosłyśmy w stężeniu  odpowiadającym dwukrotnej objętości roztworu wzorcowego. Płytkę chromatograficzną  umieszczamyyy w komorze chromatograficznej, którzawieraaukładdd rozwijający: octan etyluheksankwas octowy (80 : 20 : 1; v/v/v). Po rozwinięciu płytki suszymy ją pod wyciągiem,  uprzednio zaznaczając czoło fazy ruchomej. Płytkę umieszczamy w świetle lampy UV ( dł. fali =  254 nm). Zaznaczamy wszystkie widoczne plamki. Po wykonaniu ćwiczenia należy obliczyć  współczynniki Rf i porównać je z wzorcem. OBLICZANIE WSPÓŁCZYNNIKA RETENCJI (Rf): Rf= A/B gdzie:           Rf- współczynnik retencji                      A- droga migracji danego składnika                      B- całkowita droga przebyta przez fazę ruchomą           1. Wzorzec kofeiny, dwukrotna objętość roztworu wzorcowego. Rf= 1,1/7,7=  0,143 2. Pepsi Twist (nasze) Rf = 1,1/ 7,9 = 0,139 3. Herbata Rf = 1/8,3 = 0,12 4. Coca-coca 5. Kawa 6. Kawa 7. Pepsi Twist Dla produktów 4-7 nie możemy wyznaczyć współczynnika retencji Rf, ponieważ nie można było  wyznaczyć czoła fazy ruchomej.  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz