To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
ANALIZA ENZYMATYCZNA
Walory analiz enzymatycznych
Dana substancja może być badana w próbce produktu, w którego w skład wchodzi bez potrzeby uprzedniej izolacji tej substancji. Metody chemiczne są niesatysfakcjonujące, jeżeli w grę wchodzi próbka stanowiąca mieszaninę wielu substancji. Reakcje chemiczne nie są typowe dla danej substancji, lecz na ogół dla całej grupy substancji pochodnych.
Walory analiz enzymatycznych:
Wysoka wybiorczość dla substratów
Wysoka precyzja
Wysoka czułość
Łatwe przygotowanie próbki
Łatwe przeprowadzenie analizy
Możliwość użycia niedrogiej aparatury
Bezpieczne odczynniki
Automatyzacja
Ogólne walory cenowe
Wady analiz enzymatycznych:
Ograniczona liczba odczynników
Wrażliwość na inhibitory i substancje powodujące inaktywację enzymów
Kinetyka enzymatyczna
E + S ES E + P
E - enzym S - substrat
P - produkt
Pomiar reakcji katalizy enzymatycznej
Przebieg reakcji katalizy enzymatycznej może być mierzony w następujący sposób:
Zanikanie substratu
Pojawienie się produktu
Konwersja kofaktora
Kiedy substrat jest w nadmiarze, szybkość reakcji zależy od aktywności enzymatycznej. Gdy enzym jest w nadmiarze szybkość reakcji zależy stężenia substratu.
Kofaktory enzymów
Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (NAD+)
NADH (forma zredukowana)
NAD UV spektrum absorpcji
Profil reakcji enzymatycznej
Metody enzymatyczne - zastosowanie:
Do określania cukrów: D - glukoza, D - glukoza/D - fruktoza, rafinoza, skrobia, sacharoza/D - glukoza, sacharoza/D -glukoza/D - fruktoza.
Do określania kwasów (soli): kwas octowy, kwas L -askorbinowy (witamina C), L - jabłkowy, D - jabłkowy, L - mlekowy, kwas mrówkowy, kwas cytrynowy.
Do określania alkoholi: cholesterol, glicerol, etanol, D - sorbitol, Do określania związków chemicznych
S
P
E
Kofaktor Kofaktor*
Absorbancja
Długość fali
250
300
350
NAD+
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)