Wykład - jednostki enzymatyczne

Nasza ocena:

3
Pobrań: 1379
Wyświetleń: 4816
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - jednostki enzymatyczne - strona 1

Fragment notatki:

JEDNOSTKI ENZYMATYCZNE
Aktywność enzymu, czyli aktywność enzymatyczna, jest to prędkość reakcji mierzona w ściśle określonych warunkach i wyrażana w następujących jednostkach:
1) KATAL (kat)- to aktywność enzymu przekształcającego 1 mol substratu w czasie 1 sekundy, w temp 30 stopni C w pH optymalnym dla danego enzymu, w warunkach reakcji rzędu zerowego (przy pełnym wysyceniu enzymu substratem). Jest to jednostka bardzo duża, niezwykle przydatna w rozwiązaniach teoretycznych, ale mało użyteczna w praktyce.
Zazwyczaj stosuje się jednostki pochodne, podwielokrotności katala: milikatal (mkat), mikrokatal (ukat), nanokatal (nkat) lub pikokatal (pkat), co oznacza odpowiednio: 10-3, 10-6, 10-9 i 10-12 katala (to po minusie to potęga :D).
1 katal= 60000000 U; U=16,67 kat
2) MIĘDZYNARODOWA JEDNOSTKA ENZYMATYCZNA (w skrócie: u-z ang. Unit)- to aktywność enzymu przekształcającego 1 mikromol substratu w czasie 1 minuty, w temp 30 stopni C, w optymalnym p H, w warunkach reakcji rzędu zerowego. 1 u=16,67 nkat. Jednostki te są szczególnie użytecznie w wyrażaniu aktywności enzymów przydatnych w diagnostyce laboratoryjnej.
3) LICZBA OBROTÓW- jest to liczba cząsteczek substratu przekształconych przez 1 cząsteczkę enzymu w czasie jednej sekundy, w warunkach reakcji rzędu zerowego. Liczba obrotów jest wielkością bardzo zróżnicowaną i charakterystyczną dla poszczególnych enzymów. Waha się w granicach od 0,5 (dla lizozymu) do 10000000 dla anhydrazy węglanowej (enzym katalizujący syntezę H2CO3 z CO2 i H2O lub rozkładający ten kwas do CO2 i H2O).
AKTYWNOŚĆ WŁAŚCIWA- wyrażona liczbą jednostek enzymatycznych w odnisieniu do 1 mg białka preparatu enzymatycznego. Wzrasta w miarę oczyszczania enzymu.
AKTYWNOŚĆ MOLEKULARNA- jeśli masa cząsteczkowa enzymu jest znana. Jest to liczba jednostek aktywności enzymu przypadająca 1 mikromol enzymu.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz