ZAOPATRZENIE W WOD Ę Zak ł ad powinien posiada ć odpowiednie uj ę cie wody wraz z niezb ę dnymi urz ą dzeniami do jej magazynowania i dystrybucji oraz pomiaru temperatury i ci ś nienia. Mo ż e te ż wykorzystywa ć do swoich potrzeb tzw. „ wod ę miejsk ą " z wodoci ą gu. Woda st osowana do cel ó w technologicznych powinna odpowiada ć wymaganiom okre ś lonym w odpowiednich przepisach. Tylko z takiej wody mog ą by ć r ó wnie ż wytwarzane para lub l ó d stosowany w procesach produkcji. Jako ść wody technologicznej powinna by ć systematycznie kont rolowana i monitorowana. Wszelkie wyniki bada ń (w tym wyniki uzyskane od Pa ń stwowej Inspekcji Sanitarnej) powinny by ć rejestrowane. Substancje chemiczne stosowane do poprawy jako ś ci wody (np. zmi ę kczacze) nie mog ą stanowi ć zagro ż enia obni ż enia jej jako ś ci zdrowotnej. Dozowanie substancji chemicznych do wody powinno by ć kontrolowane i monitorowane, aby zapewni ć ich w ł a ś ciwe st ęż enie i zapobiec przypadkowemu zanieczyszczeniu R ó wnie ż jako ść wody b ę d ą cej w obiegu ci ą g ł ym powinna by ć monitorowana, tak, aby wykl uczy ć wszelkie zmiany wykraczaj ą ce poza przyj ę te ustalenia. Ruroci ą g wody b ę d ą cej w obiegu powinien by ć oznakowany. Woda techniczna stosowana np. do cel ó w p. s po ż ., zraszania trawnik ó w, zmywania nawierzchni dr ó g dojazdowych, wytwarzania pary technicznej it p. powinna przep ł ywa ć w oddzielnym, wyra ź nie oznakowanym ruroci ą gu. KONTROLA ODPAD Ó W STA Ł YCH I Ś CIEK Ó W W zak ł adzie powinien funkcjonowa ć sprawny system usuwania odpad ó w sta ł ych i ś mieci. Powinien on gwarantowa ć zabezpieczenie ż ywno ś ci oraz wody technologi cznej przed ewentualnym zanieczyszczeniem ze strony odpad ó w i ś mieci oraz zapewnia ć w ka ż dym czasie zachowanie odpowiedniego porz ą dku zar ó wno na stanowiskach pracy jak i w obr ę bie ca ł ego zak ł adu. Odpady i ś mieci powinny by ć gromadzone w okre ś lonych miejsc ach poza pomieszczeniami z ż ywno ś ci ą i systematycznie usuwane wg okre ś lonego harmonogramu. Z przestrzeni produkcyjnych powinny by ć one usuwane tak cz ę sto, jak tylko zachodzi taka potrzeba, a przynajmniej raz dziennie. Powinny by ć one sk ł adowane w zamykanych pojemnikach. Pojemniki na odpadki powinny by ć specjalnie oznakowane, odpowiednio skonstruowane i wykonane z metalu lub innych nieprzepuszczalnych materia łó w. Pojemniki te powinny posiada ć konstrukcj ę u ł atwiaj ą c ą usuwanie odpad ó w i by ć ł atwe do mycia i dezynfekcji. Powinny by ć one utrzymane w odpowiednim stanie higienicznym. Po usuni ę ciu odpadk ó w, pojemniki i sprz ę t kontaktuj ą cy si ę z odpadkami nale ż y umy ć i wydezynfekowa
(…)
…
ZAOPATRZENIE W WODĘ
Zakład powinien posiadać odpowiednie ujęcie wody wraz z niezbędnymi urządzeniami do jej magazynowania i dystrybucji oraz pomiaru temperatury i ciśnienia. Może też wykorzystywać do swoich potrzeb tzw. „wodę miejską" z wodociągu.
Woda stosowana do celów technologicznych powinna odpowiadać wymaganiom określonym w odpowiednich przepisach. Tylko z takiej wody mogą być również wytwarzane para lub lód stosowany w procesach produkcji.
Jakość wody technologicznej powinna być systematycznie kontrolowana i monitorowana. Wszelkie wyniki badań (w tym wyniki uzyskane od Państwowej Inspekcji Sanitarnej) powinny być rejestrowane.
Substancje chemiczne stosowane do poprawy jakości wody (np. zmiękczacze) nie mogą stanowić zagrożenia obniżenia jej jakości zdrowotnej. Dozowanie substancji…
… dojazd
łatwo je było utrzymać w czystości i porządku
można je było zdezynfekować
były one zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni
w żaden sposób nie powodowały zanieczyszczenia żywności.
Odpady płynne i ścieki wytwarzane w zakładzie powinny być po odpowiednim spreparowaniu kierowane do kanalizacji lub kierowane do zakładowej oczyszczalni ścieków.
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)